Uniunea Europeană propune o creştere moderată a salariilor funcţionarilor europeni

Comisia Europeană a propus miercuri o creştere moderată, de 1,7% a salariilor funcţionarilor din UE, ceea ce echivalează, în raport cu inflaţia, cu scăderea puterii de cumpărare de 1,1%.

288 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană propune o creştere moderată a salariilor funcţionarilor europeni

Uniunea Europeană propune o creştere moderată a salariilor funcţionarilor europeni (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)

Potrivit Comisiei, propunerea , care se va aplica salariilor funcţionarilor europeni retroactiv, începând cu iulie 2012, "reflectă cu acurateţe situaţia economică dificilă şi impactul său foarte diferit asupra serviciilor publice naţionale", în mai multe state europene.

Politicile de austeritate au avut efecte variate asupra funcţionarilor naţionali. Salariile acestora au crescut în termeni nominali cu 4,3% în Germania (2,3% în termeni reali) cu 1,8% în Franţa (minus 0,5%) sau cu 0,9% în Marea Britanie (minus 1,5%), nu au fost reevaluate în Italia (unde s-a constata o scădere reală de 3,5%) precum şi în Spania unde a scăzut cu 3% (minus 4,7% adăugând inflaţia), sau cu 1,9% în Olanda (minus 4,3%).

Salariul mediu brut al funcţionarilor europeni se învârte în jurul valorii de 5.000 de euro.

Metoda de calcul salarial ar trebui să fie reflectată de evoluţia puterii medii de cumpărare, pe un eşantion de opt state (cele menţionate plus Belgia şi Luxemburg).

Îndelung criticată, această metodă ar trebui să fie revizuită, deoarece la sfârşitul anului 2012 expiră taxa specială de 5,5% aplicată funcţionarilor.

Până în prezent, statele europene nu au ajuns la o poziţie comună în ceea ce priveşte revizuirea, apreciind că propunerea elaborată de Comisie nu merge suficient de departe.

Absenţa unui acord până la sfârşitul anului presupune ca taxa specială care expiră în decembrie să nu mai fie dedusă din salarile funcţionarilor începând cu ianuarie 2013, a avertizat Comisia.

Pentru a evita o asemenea situaţie, Maros Sefcovic, comisarul care se ocupă de acest dosar, a propus statelor prelungirea cu un an a acestei metode controversate de taxare specială pe care o însoţeşte, pentru a se oferi o nouă amânare, în scopul de a se ajunge la un acord.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici