Valabilitatea licenţelor de telefonie mobilă va fi prelungită cu un an,pentru 6,4 mil. euro/operator

Perioada de valabilitate a liceneţelor de telefonie mobilă va fi prelungită pentru maximum un an, interval în care Ministerul Comunicaţiilor va pregăti procedurile de licitaţie pentru acordarea acestor licenţe, a declarat, marţi seara, agenţiei MEDIAFAX, ministrul de resort, Valerian Vreme.

168 afișări
Imaginea articolului Valabilitatea licenţelor de telefonie mobilă va fi prelungită cu un an,pentru 6,4 mil. euro/operator

Valabilitatea licenţelor de telefonie mobilă va fi prelungită cu un an,pentru 6,4 mil. euro/operator (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

El a precizat că taxa percepută pentru prelungirea licenţelor va fi de 6,4 milioane euro pentru fiecare operator.

Subiectul a fost discutat în şedinţa de marţi seara a Guvernului.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va anunţa miercuri decizia autorităţii privind licenţele de telefonie mobilă.

Decizia va fi prezentată de preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, într-o conferinţă de presă.

Iniţial, conferinţa fusese programată săptămâna trecută, dar luarea unei decizii a fost amânată la cererea operatorilor de profil.

La finele lunii noiembrie ANCOM a lansat un proiect de decizie care prevede ca valabilitatea licenţelor de telefonie mobilă GSM ale Orange România şi Vodafone România să fie extinsă din decembrie 2011 până în aprilie 2014, când expiră şi licenţa Cosmote România în benzile de frecvenţe de 900 şi 1.800 MHz.

Autoritatea de reglementare urmează să stabilească astfel, după discuţii cu companiile, modul de prelungire a licenţelor şi costurile presupuse de această operaţiune.

Proiectul de decizie prevede şi că, până la 31 decembrie 2012, Orange Romania şi Vodafone Romania vor avea obligaţia de a elibera o parte din spectrul radio utilizat. Reprezentanţii Vodafone au declarat că această propunere a ANCOM este surprinzătoare şi va avea un impact financiar major asupra operaţiunilor companiei.

Licenţele pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile GSM în benzile de frecvenţe 890-915 MHz şi 935-960 MHz au fost acordate la finalul anului 1996 companiilor care funcţionează în prezent sub denumirile Orange România şi Vodafone România, cu o valabilitate de 15 ani, care expiră la 31 decembrie 2011.

Fiecare dintre cei doi operatori a achitat suma de 75 milioane de dolari pentru licenţele GSM.

Licenţele pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile GSM în benzile de frecvenţe 890-915 MHz, 935-960 MHz, 1.710-1785 MHz şi 1.805-1.880 MHz au fost acordate la finele anului 1998 companiei care funcţionează în prezent sub denumirea Cosmote România, dreptul de utilizare fiind, de asemenea, de 15 ani, până la 5 aprilie 2014.

Operatorul a achitat suma de 53 milioane de dolari pentru cele două licenţe.

Prin intermediul acestor licenţe operatorii furnizează servicii de voce şi date şi, începând cu anul 2010, pot furniza şi servicii 3G.

Orange România şi Vodafone România sunt primii doi jucători pe piaţa locală de telefonie mobilă, care împreună au circa 20 milioane de clienţi.

Al treilea jucător este Cosmote România. Operatorul are peste 6 milioane de clienţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici