Dobânzile înregistrate în cont după 1 iulie vor fi impozitate integral cu 16%

Veniturile din dobânzile înregistrate în conturile clienţilor după 1 iulie, chiar dacă sunt aferente depozitelor la termen consituite înainte de această dată, vor fi impozitate în integralitate cu 16%, potrivit Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

249 afișări
Imaginea articolului Dobânzile înregistrate în cont după 1 iulie vor fi impozitate integral cu 16%

Dobânzile înregistrate în cont după 1 iulie vor fi impozitate integral cu 16% (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Instituţia a transmis Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) o notificare prin care clarifică tratamentul fiscal aplicat dobânzilor aferente depozitelor.

"Veniturile sub formă de dobânzi pentru depozitele la termen realizate până la data de 30 iunie 2010 inclusiv sunt venituri neimpozabile. Prin sintagma «dobânda realizată» se înţelege dobânda înregistrată în contul de depozit al titularului. În consecinţă, în măsura în care dobânzile sunt înregistrate în contul curent sau în contul de depozit al titularului până la data de 30 iunie 2010 acestea sunt venituri neimpozabile", potrivit scrisorii.

Astfel, la depozitele la termen cu plata dobânzii la scadenţă, câştigurile înregistrate după 1 iulie vor fi impozitate integral, chiar dacă cea mai mare parte a perioadei de economisire s-a surs înainte de această dată.

Sistemul avantajează clienţii care au optat pentru depozite la termen pentru care plata dobânzii se realizează lunar, independent de scandeţa finală. În acest caz, impozitul se aplică numai pentru dobânzile marcate efectiv după 1 iulie.

După publicarea primei variante de modificare a Codului Fiscal, băncile au interpretat că impozitarea se va realiza doar pentru dobânzile care revin în perioada reziduală, de la 1 iulie la scadenţa depozitelor.

În scrisoarea Finanţele dau ca exemplu un depozit constituit la 10 ianuarie scadent la 10 iulie. În acest caz, dobânda înregistrată în cont după 1 iulie este impozabilă.

De altfel, băncile au impozitat cu 16% tot câştigul obţinut din dobânzi de către persoanele fizice, indiferent de momentul când a fost constituit depozitul, şi nu doar dobânda calculată după 1 iulie, întrucât au considerat că Ministerul Finanţelor apreciază că noile modificări aduse Codului Fiscal trebuie astfel interpretate.

Pe de altă parte, Raiffeisen Bank a suspendat luni reţinerea impozitului pe dobânzile obţinute de clienţi la depozitele cu scadenţa după data de 1 iulie, până la apariţia normelor metodologice de aplicare a noilor prevederi ale Codului Fiscal.

Potrivit lui Dan Bădin, director taxe la PricewaterhouseCoopers (PwC), impozitarea întregii dobânzi realizate la depozitele cu scadenţă după 1 iulie indiferent de data la care au fost constituite este similară practicii din 2009, când s-a aplicat scutirea de taxare.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a declarat marţi că Ministerul Finanţelor a promis că în cursul acestei săptămâni vor apărea normele la legea privind impozitarea veniturilor din dobânzi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici