Videanu, nemulţumit că băncile acordă greu finanţare pe proiecte cu fonduri UE

Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a declarat că băncile comerciale din România au "o birocraţie de neînţeles" în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor de investiţii în energii regenerabile susţinute din fonduri europene şi că va discuta pe această temă cu instituţiile de credit.

46 afișări
Imaginea articolului Videanu, nemulţumit că băncile acordă greu finanţare pe proiecte cu fonduri UE

Ministrul Economiei, Adriean Videanu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Mi se pare o birocraţie de neînţeles la nivelul băncilor comerciale. Nu mă pot amesteca în problemele băncilor, dar nu pot să nu constat de data aceasta, ca politician, rezerva nejustificată a sectorului bancar de a finanţa proiectele cu finanţare europeană. Voi încerca să discut cu băncile comerciale, chiar dacă nu am aceste prerogative. (...) Cea mai mare problemă este alimentarea continuă a lipsei de încredere în moneda naţională, în economie, în instituţiile statului. Va trebuie să recâştigăm încrederea în economie", a afirmat Videanu într-o conferinţă de presă.

Ministerul Economiei a încheiat, joi, cu Hidroconstrucţia, Romelectro, Unicom 3N 2000, Romconstruct, Balkan Hydroenergy şi Primăria Beiuş, contracte de investiţii în unităţi de producere a electricităţii şi căldurii în valoare totală de 269 milioane de lei, din care 114 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile.

Administratorul Unicom 3N 2000, Natalia Vasile, prezent la semnarea acordurilor, a acuzat băncile că nu finanţează sectorul de producţie.

"Problema finanţării este acută. Soluţia este la minister (Ministerul Economiei - n.r.)", a spus Vasile.

În replică, Videanu a spus că soluţia nu este la minister, dar că va încerca să discute cu băncile în acest sens.

"Fac un apel către băncile comerciale: finanţarea proiectelor pe fonduri europene are cel mai mic risc, în opinia noastră. Dată fiind cofinanţarea nerambursabilă, dacă se respectă regulile, au cel mai mic risc. (...) Ar fi păcat să nu reuşim să le finalizăm. Voi urmări personal implementarea acestor proiecte. Trebuie să găsim soluţii pentru aceste probleme. Sectorul privat nu este suficient finanţat din cauza lipsei de încredere. Relansarea economică nu se poate face fără finanţarea băncilor", a spus Videanu.

Contractele semnate joi fac parte dintr-un total de 14 cereri de finanţare aprobate în cadrul Programului operaţional sectorial "Creşterea competitivităţii economice".

Aceste proiecte vizează construcţia unor unităţi de producţie a energiei cu o putere de 31,55 MW pe partea de electricitate şi 30,55 MW putere termică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici