Visa: Trebuie analizate toate efectele reducerii comisioanelor pentru plăţile cu cardul

Autorităţile trebuie să ia în calcul şi să analizeze toate efectele posibile ale unei reduceri "drastice şi bruşte" a comisioanelor interbancare pentru plăţile cu cardul prin legislaţie,astfel încât să nu impacteze negativ investiţiile în tehnologiile de plată şi utilizarea cardurilor, potrivit Visa.

10396 afișări
Imaginea articolului Visa: Trebuie analizate toate efectele reducerii comisioanelor pentru plăţile cu cardul

Visa: Trebuie analizate toate efectele reducerii comisioanelor pentru plăţile cu cardul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pentru a crea un cadru favorabil utilizării extinse a plăţilor electronice, este esenţial ca toţi jucătorii din industria plăţilor să poată opera şi să concureze în condiţii egale. Acest lucru este vital pentru a asigura continuarea investiţiilor şi a inovaţiei, care vor oferi diversitatea opţiunilor, confortul şi securitatea pe care consumatorii şi comercianţii le aşteaptă şi le pretind în mod justificat", se arată într-un comunicat al Visa Europe.

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit.

Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informaţiilor obligatorii din acrodurile bancă-comerciant constituie contravenţie şi vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei.

Reprezentanţii Visa Europe şi-au expimat punctul de vedere privind reglementarea avută în vedere de Finanţe, după ce în urmă cu două zile cei de la MasterCard au transmis că reducerea comisioanelor interbancare la tranzacţiile cu cardurile impusă de legislaţie poate conduce la creşterea costurilor de utilizare pentru deţinătorii de carduri şi la investiţii mai mici din partea instituţiilor financiare în dezvoltarea infrastructurii de plăţi.

Potrivit Visa, comisioanele interbancare joacă un rol esenţial în echilibrarea sistemului de plată pentru toate părţile implicate, de la deţinătorii de carduri, comercianţi până la băncile emitente şi acceptatoare, dar şi în stimularea folosirii plăţilor electronice.

"Fiecare piaţă este unică şi flexibilitatea în stabilirea nivelurilor comisioanelor interbancare în Europa ar trebui să permită încurajarea opţiunii de plată potrivite pentru fiecare piaţă în parte, în special pe pieţele unde nivelul de dezvoltare a plăţilor electronice este într-un stadiu incipient", se spune în comunicat.

Compania aminteşte că România are în prezent cel mai scăzut nivel de penetrare a cardurilor din Europa, de 7% din totalul cheltuielilor de consum ale populaţiei, faţă de media europeană de 30%. Totodată, se situează pe unul dintre primele locuri în ceea ce priveşte nivelul economiei subterane, cu 28% din PIB.

"Cu toate acestea, se înregistrează o creştere puternică a utilizării plăţilor electronice şi este evident faptul că românii sunt foarte deschişi să accepte inovaţia în domeniul plăţilor, beneficiind astfel de confort şi securitate sporite", apreciază reprezentanţii Visa.

Pe de altă parte, consideră binevenită măsura prin care Guvernul vrea să limiteze plăţile în numerar, existând o legătură strânsă între nivelul economiei subterane şi numărul plăţilor electronice efectuate.

Ministerul Finanţelor aminteşte că la nivelul Comisiei Europene a fost elaborat un proiect de regulament care prevede că, într-o primă fază, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzacţii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzacţiei pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit, urmând ca în cea de-a doua etapă (după doi ani de la data intrării în vigoare a reglementării) plafonarea comisioanelor să fie aplicată şi operaţiunilor naţionale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.

"În cazul României, în concordanţă cu regulile celor două sisteme de carduri, nivelul comisionului interbancar aplicabil pe piaţa naţională a plăţilor cu carduri este rezultatul unui acord multilateral între băncile care deţineau circa 98% din piaţa internă a cardurilor, şi prezintă următoarele valori: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzacţiile ATM, în care comisionul este plătit de banca emitentă băncii achizitoare (proprietara ATM-ului), şi 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) şi 0,7% (petrol) pentru tranzacţiile POS, în care comisionul este plătit de banca achizitoare băncii emitente)", se arată în nota de fundamentare.

În aceste condiţii, reducerea comisioanelor ar fi semnificativă, mergând de la jumătate din nivelul actual până la aproape 90%, în cazul comisioanelor pentru cumpărări online.

La rândul lor, băncile apreciază că trebuie efectuată o analiză a nivelului de acceptare a plăţii cu cardul şi a gradului de utilizare coroborate cu costurile de dezvoltare, în ceea ce priveşte limitarea comisioanelor interbancare.De asemenea, instituţiile de credit consideră că este necesară o perioadă de consultare pentru analiza impactului costurilor asupra utilizatorilor.

Proiectul de ordonanţă pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar supus dezbaterii publice în data de 27.01.2014 de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), care vizeză inclusiv limitarea comisioanelor interbancare la tranzacţiile cu cardurile de debit şi credit, se află în analiza instituţiilor de credit, opinia comunităţii bancare urmând să fie remisă MFP până la încheierea perioadei oficiale de consultare publică", a declarat în urmă cu două zile pentru MEDIAFAX preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici