Vlădescu: Vom primi tranşa de la FMI pe 1 sau 2 iulie

România va primi tranşa de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) pe 1 sau 2 iulie, a declarat sâmbătă ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

26 afișări
Imaginea articolului Vlădescu: Vom primi tranşa de la FMI pe 1 sau 2 iulie

Vlădescu: Vom primi tranşa de la FMI pe 1 sau 2 iulie (Imagine: Octav_Ganea/Mediafax Foto)

"E stabilit deja. FMI primeşte azi documentele. Tranşa o vom primi pe 1 sau 2 iulie. Intră în board pe 30 iunie sau pe 1 cel mai târziu", a spus Vlădescu la Realitatea TV.

El a adăugat că cifrele agreate cu FMI acoperă diferenţa de deficit.

"Cifrele agreate azi-noapte cu FMI acoperă diferenţa de deficit între 9,1% şi 6,8%. În acest moment avem un acord pe măsurile care sunt luate, documentele au plecat la Washington. Ele intră în circuitul normal, vor intra şi în circuitul UE", a arătat Vlădescu.

Ministrul consideră că în momentul în care fondul va elibera a cincea tranşă din acord, în sumă de 850 milioane euro, pieţele vor reacţiona pozitiv, atât cea monetară, cât şi cea de capital.

Reuniunea board-ului Fondului Monetar Internaţional în care va fi analizat acordul stand-by cu România, programată pentru 28 iunie, a fost amânată, Fondul analizând în prezent impactul deciziei Curţii Constituţionale asupra măsurilor de reducere a cheltuielilor propuse de Guvernul de la Bucureşti.

Curtea Constituţională a decis, vineri, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau în principal diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

Guvernul a decis sâmbătă creşterea TVA de la 19% la 24%.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici