Voinea: Guvernul ia în calcul lărgirea bazei de impozitare şi un nou mod de calcul pentru accize

Guvernul ia în calcul eliminarea excepţiilor de taxare a unor categorii de venituri, pentru a umple golul care există "în scenariul de bază" pentru bugetul pe anul viitor între venituri şi cheltuieli, şi o nouă modalitate de calculare a accizelor, potrivit ministrului Bugetului, Liviu Voinea.

1240 afișări
Imaginea articolului Voinea: Guvernul ia în calcul lărgirea bazei de impozitare şi un nou mod de calcul pentru accize

Voinea: Guvernul ia în calcul lărgirea bazei de impozitare şi un nou mod de calcul pentru accize

"Scenariul de bază nu cuprinde în acest moment o creştere de taxe care afectează salariul de bază. Dar în scenariul de bază există un gol între venituri şi cheltuieli care trebuie umplut. Trebuie luate măsuri, dar preferăm măsuri de natura eliminării excepţiilor care sunt în codul fiscal. Sunt mulţi care sunt exceptaţi", a declarat Voinea la GÂNDUL LIVE.

El a evitat să precizeze măsurile concrete avute în vedere.

Voinea a anunţat, totodată, că Guvernul intenţionează să renunţe anul viitor la calcularea accizelor raportat la cursul de schimb valutar din data de 1 octombrie, fără a preciza însă care va fi noua modalitate de calcul.

Ministrul a fost întrebat dacă susţine introducerea "taxei Fenechiu", fostul ministru al Transporturilor propunând suplimentarea cu 10 eurocenţi la litru a accizei pentru combustibil, pentru finanţarea construcţiei de autostrăzi.

"Rămâne de văzut. Ce nu mi se pare mie în regulă la accize este altceva: şi anume această determinare a nivelului la 1 octombrie. Nu este niciun motiv plauzibil pentru care accizele sunt legate de cursul de schimb de la 1 octombrie", a spus el.

Ministrul a evitat însă să răspundă la întrebarea dacă preţul benzinei va creşte ca urmare a noii metode de calcul.

"Vom vedea. Dumneavoastră găsiţi o motivaţie logică pentru care avem determinarea la 1 octombrie? A existat o motivaţie câtă vreme era clar că se depreciază permanent cursul de schimb. Şi atunci aveai cumva o certitudine că prin raportarea unui curs mai mare vei avea încasări. Dar cursul e foarte stabil, raportarea la cursul de schimb nu se justifică", a spus el.

Oficialul susţine că guvernul nu are în calcul, pentru anul viitor, taxe pentru persoanele fără venituri aflate în întreţinere.

"Nu impozităm nici nevasta, nici amanta. Asta pot să v-o infirm categoric", a spus Voinea.

În privinţa indicatorilor macroeconomici, negociaţi cu FMI pentru bugetul pe anul 2014, ministrul a precizat că se are în vedere o creştere economică de 2,2% pentru anul viitor şi o continuare a consolidării fiscale astfel încât ţinta de deficit să fie stabilită de la deficitul rectificat de 2,5% în jos.

Guvernul a convenit cu FMI o rectificare bugetară pe minus cu 3 miliarde de lei faţă de veniturile estimate pe 2013, negociind o creştere a deficitului pentru anul în curs de la 2,3 la 2,5%. Rectificarea urmează să fie adoptată în şedinţa de guvern de miercuri.

Potrivit lui Voinea, bugetarii care au dat statul în judecată după tăierea salariilor cu 25% sau a primelor acordate între 2005 şi 2009 de Guvern au câştigat în instanţă recuperarea unor drepturi în valoare totală de 8 miliarde de lei. Acestea vor fi plătite eşalonat, timp de 5 ani, 2014, 2015 şi 2016 fiind anii cu cea mai mare presiune bugetară în acest sens.

"Anul acesta sunt 800 de milioane, anul viitor sunt 2 miliarde de lei de plătit. În total sunt 8 miliarde", a explicat ministrul delegat pentru Buget.

Pe de altă parte, Voinea a arătat că trecerea unor instituţii din subordinea administraţiei centrale în cea a autorităţilor locale se va face cu tot cu bugetul pentru 2014, însă acesta va fi limitat de către Guvern, la propunerea Ministerului Finanţelor.

Voinea i-a avertizat însă pe primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene care au insistat pentru descentralizare că, dacă banii nu vor fi suficienţi, va trebui să restructureze aceste instituţii.

"Bugetul se face pe legea aprobată. În acest moment descentralizarea nu e trecută printr-o lege, dar va urma această procedură care probabil va precede adoptarea bugetului. Trec de la central la local o serie de direcţii judeţene cu bugetul aferent. Dacă nu le ajung banii, nu mai este problema noastră. Restructurarea trebuie să o facă ei", a spus ministrul, evitând să comenteze tensiunile care au existat între el şi aleşii din teritoriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici