Vosganian: Vom introduce un sistem informatic pentru accesarea datelor instituţiilor în timp real

Autorităţile au reluat un proiect din 2008 privind introducerea unui sistem informatic care să asigure interoperabilitatea dintre instituţiile publice, dar şi cu structuri private, precum notariatele, ca soluţie pentru reducerea birocraţiei, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

429 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Vom introduce un sistem informatic pentru accesarea datelor instituţiilor în timp real

Varujan Vosganian (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Trebuie să dezvoltăm conceptul de interoperabilitate instituţională, respectiv un suport informatic unde să existe date în timp real şi disponibile pentru toată lumea. Astfel, dacă vând o casă, notarul să trimită informaţia într-un server, iar informaţia să ajungă la Fisc. Dacă toate aceste informaţii ar fi disponibile în timp real, eu n-ar mai trebui să fac declaraţia de avere la Agenţia Naţională de Intergritate (ANI), ar trebui ca ANI să-mi trimită declaraţia şi, dacă sunt de acord, eu să o semnez. Trebuie să spun dacă am maşină sau nu. Statul nu ştie dacă am maşină, dacă am casă? Eu trebuie doar să apăs pe un buton şi să văd toată situaţia mea patrimonială", a spus Vosganian la Forumul IMM 2013.

El a precizat că în Spania, Fiscul completează declaraţia de avere a contribuabililor.

"În clipa în care există interoperabilitate instituţională şi externalizarea unui număr mare de autorizări către mediul privat, teritoriul birocraţiei se reduce. Cine îşi pune problema ca Andorra va declanşa un război mondial (...) Andorra este un loc minunat, are 25 de parlamentari şi nu poţi face nimic rău că nu ai unde să te ascunzi. Dacă vom reuşi să reducem teritoriul birocraţiei la dimensiunea unor state precum San Marino sau Andorra, atunci şi România va fi un loc minunat", a adăugat Vosganian.

Oficialul Ministerului Economiei a arătat că implementarea unui astfel de sistem a fost avută în vedere încă din 2008, însă în urma alegerilor guvernul de la acea vreme a fost schimbată şi proiectul abandonat de noul Guvern.

"Dacă am introduce un astfel de sistem, Mechel n-ar spune că evaluează de doi ani TVA-ul plătit (...) Daniel Chiţoiu a reluat acest proiect şi implementarea se află într-un stadiu încurajator. Sistemul necesită finanţare, dar care nu este mare în raport cu beneficiile. Este necesar un sistem informatic la nivelul tuturor instituţiilor publice, inclusiv notari, la cei care emit faccturi pentru bunuri de larg consum (...) Costurile se ridică la câteva milioane de euro", a mai spus Vosganian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici