COMENTARIU Bogdan Nicolae: Biden. Agenda politicii externe a SUA

1472 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Bogdan Nicolae: Biden. Agenda politicii externe a SUA

COMENTARIU Bogdan Nicolae: Biden. Agenda politicii externe a SUA

 
 
 
Trump îi lasă lui Biden o moştenire grea. Prestigiul SUA în lumea largă este ştirbit. Aliaţi, parteneri, competitori şi adversari aşteaptă să audă, să vadă şi să înţeleagă care vor fi priorităţile externe ale noii administraţii de la Washington, din 20 ianuarie încolo. 
 
După evenimentele din 6 ianuarie, Uniunea Europeană, Rusia şi China au putut conchide că SUA intră în declin. Numai că, în aceeaşi barcă fiind, dezechilibrarea unuia dintre vâslaşi îi poate arunca din barcă şi pe alţii, dacă nu chiar pe toţi.
 
UE, Rusia şi China – cu constelaţiile lor de state care le gravitează – sunt trei blocuri politice, militare şi economice care în mandatul lui Trump şi-au văzut de drumul lor, cât mai departe de SUA. Astăzi, se vor opri preţ de o ceremonie pentru a contempla dacă îşi vor continua parcursul asumat în ultimii patru ani sau vor aştepta o perioadă să afle încotro o vor apuca.
 
Cu Biden focalizat pe vindecarea Americii cel puţin în primul său an de mandat, puţin ar mai rămâne pentru a îndrepta spatele SUA în faţa celor trei. Cât de multă răbdare va avea UE să aştepte revenirea Americii? Fără Marea Britanie, UE va avea şi mai puţin pro-americanism în instalaţii. Europa de Est nu poate să suplinească greutatea pe care UK o avea în Uniune, când se punea problema relaţiilor cu SUA.
 
După mandatul de vicepreşedinte din administraţia Obama, Biden reîntâlneşte o Europă divizată, cu disparităţi în privinţa percepţiei asupra pericolelor externe, cu dezechilibre de dezvoltare, înstrăinată din cauza sancţiunilor şi a războaielor comerciale impuse de Trump, dar totuşi cooperantă în materie de combatere a pandemiei, a încălzirii globale şi a lipsei de reglementare a giganţilor din tehnologia informaticii şi a comunicaţiilor.
 
Tamponate frecvent de Trump, UE şi China au încheiat un Acord în decembrie 2020 prin care se deschid noi perspective pe piaţa chineză pentru producătorii de automobile, băncilor şi altor industrii din Uniune. China ia locul SUA în schimburile comerciale ale europenilor, iar asta va limita apetitul Uniunii de a da curs vreunei politici americane de continuă izolare a Chinei. Acordul aşteaptă ratificarea Parlamentului European, deci SUA ar mai avea ceva timp să încerce modificarea sau anularea înţelegerii.
 
SUA poate că va fi pierdut temporar iniţiativa în conducerea afacerilor globale, dar are puterea de a reveni oricând. Cu China este la cel mai de jos nivel al relaţiilor, după anii 70. Lista de probleme politice şi de securitate s-a complicat. China are ambiţii care pot să încurce strategiile SUA de a reveni în poziţie dominantă. Eliminarea dependenţei de tehnologia americană, creşterea puterii militare şi refacerea economică a Chinei pot pune probleme Americii. 
 
Interesele Chinei, SUA şi ale UE coincid în privinţa decarbonizării, chiar dacă sunt fazate diferit. Reducerea accelerată a emisiilor de carbon este un obiectiv ambiţios pentru SUA, ca şi pentru China, iar cooperarea lor pe baza Acordului de la Paris ar fi un punct de pornire. 
 
Cu Rusia, lucrurile ar putea să stea diferit. Biden cunoaşte bine peisajul politic, economic şi militar din lumea rusă. A dat de înţeles că nu va continua linia lui Trump, de menajare a Rusiei şi a regimului Putin.
 
Rusia este bătăuşul clasei. Deşi n-o recunoaşte oficial, a arătat recent Americii că poate să îi umble prin ghiozdan, poate să îi copieze toate lucrările şi poate să pună gaşca din cartier să îi dea o lecţie. Chiar a intrat peste America în casă şi i-a dat o palmă peste ceafă.
 
Biden a promis că SUA va răspunde ferm la toate formele de implicare ilegală a Rusiei în treburile interne ale Americii. Alcătuirea cabinetului Biden anunţă o încordare a relaţiilor dintre Washington şi Moscova. Foarte probabil, această stare de încordare va fi prelungită, iar pe continentul european NATO şi SUA vor consuma resurse pentru a întări capacitatea de rezistenţă a aliaţilor în faţa unor acţiuni subversive ale Rusiei.
 
Sunt lucruri foarte importante care se petrec şi în afara scoarţei terestre. Războaiele comerciale, confruntările pentru accesul la căile de transport al mărfurilor, controlul asupra resurselor de hidrocarburi şi a rutelor de transport vor fi dublate de o competiţie pentru control în spaţiul cosmic. Amplasările de sateliţi, misiunile pe Lună şi zborurile către Marte vor marca supremaţia nu doar pe Pământ, ci şi în afara lui.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici