COMENTARIU Lelia Munteanu: A patra doză de vaccin nu face faţă Omicronului

Prof. Gilly Regev a raportat pe site-ul Canalului 12 israelian câteva rezultate preliminare ale studiului având ca temă a patra doză de vaccin. Studiul e în derulare la spitalul Tel HaShomer şi e atât pe Pfizer cât şi pe Moderna. (De altfel, sunt similare în ce priveşte efectele).

1958 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: A patra doză de vaccin nu face faţă Omicronului

COMENTARIU Lelia Munteanu: A patra doză de vaccin nu face faţă Omicronului

La două săptămâni după doza a patra, s-a constatat că nivelul anticorpilor creşte, chiar ceva mai mult decât după a treia doză. Dar nu prea mult.

Important e că, la proba contaminării cu Omicron, a patra doză de vaccin nu prea dă rezultate. Mai precis, actualul vaccin este excelent pentru Delta şi tulpinile precedente, dar nu şi pentru Omicron. În rândul celor 145 de subiecţi ai studiului nu s-a constatat o scădere corespunzătoare a ratei de contaminare, aşa cum s-a constatat la Delta. Cu alte cuvinte, a patra doză protejază împotriva Deltei, dar nu (prea) face faţă Omicronului.

Repet: rezultatele sunt preliminare. Dar, aşa cum arată lucrurile, probabil că nu se vor schimba. Concluzia e că până în martie-aprilie, când va apărea vaccinul actualizat, dacă va mai fi nevoie de el, o mulţime de oameni se vor fi confruntat deja cu Omicronul, sperând să fie mai „blând” decât tulpinile precedente. 

În altă ordine de idei, Israelul scurtează la cinci zile izolarea după expunere şi contaminare cu SARS-CoV-2, cu condiţia ca pacientul să efectueze un test antigen acasă  - dacă este vaccinat sau a trecut prin boală - care să iasă negativ. Adică se merge pe încredere. Cei nevaccinaţi vor trebui să facă tot un test antigen, însă într-o instituţie medicală. Măsura e probabil corectă, în cazul în care e vorba de Omicron.

Dar, actualmente, Delta continuă să se răspândească, iar pozitivilor nu li se spune dacă s-au contaminat cu Omicron sau cu Delta, fiindcă (presupun) nu se ştie. Prof. Galia Rahav, şefa Departamentului de Control al Infecţiilor de la spitalul Tel HaShomer a declarat aseară, la Canal 13, că această practică, de a te baza pe un test antigen făcut acasă, ar fi bună, probabil, în Austria sau Germania, nu în Israel.

Majoritatea medicilor israelieni nu sunt de acord cu scurtarea la cinci zile a perioadei de izolare. Pe de altă parte, cu câteva sute de mii de izolaţi la domiciliu, economia nu rezistă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici