COMENTARIU Lelia Munteanu: Beirut - detonatorul viitoarelor dezastre globale

8037 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Beirut - detonatorul viitoarelor dezastre globale

COMENTARIU Lelia Munteanu: Beirut - detonatorul viitoarelor dezastre globale

Dacă explozia s-ar fi petrecut la Vaslui, explicaţia cu nitratul de amoniu uitat în port ar avea sens.
 
Trebuie să fii mai diliu decât Trump ca să poţi emite, la această oră, concluzii despre explozia din Beirut.
 
Ieri, în primele zeci de secunde de la aflarea ştirii, gândul m-a dus în două direcţii: la Hizballah şi la Israel.
 
La Hizballah, pentru că aripa armată a Partidului lui Allah controlează neoficial portul Beirut (armele iraniene nu şi le transportă cu autocarul, pe uscat, iar arsenalul nu şi-l depozitează la bancă, ci în docuri).
 
La Israel, după aşa-numitele "explozii caudate" la obiective strategice de pe teritoriul Iranului, desfăşurate pe parcursul ultimelor săptămâni.
 
Explicaţia cea mai simplă, cea mai raţională a exploziei cataclismice din Beirut ar fi, până la noi informaţii, că Israelul a bombardat arsenalul Hizballah, o acţiune de forţă care vizează (şi) Iranul. Fireşte, autorităţile de la Ierusalim au negat rapid şi apăsat orice implicare, oferindu-şi ajutorul la ceea ce se prefigurează a fi un dezastru umanitar, într-un Liban cu economia deja la pământ.
 
Explicaţia autorităţilor libaneze despre cele 2750 tone de nitrat de amoniu, uitate de şase ani în docuri, fără supraveghere, e o frumoasă poveste orientală. Numai la Vaslui 2750 de tone de nitrat de amoniu ar putea fi uitat în depozite şi nu împrăştiat pe câmp. În Orientul Mijlociu e materie primă pentru explozibili. E greu de crezut că Hizballah n-avea cunoştinţă despre "comoară" şi, la fel de greu de crezut, că redutabilul Mossad nu avea cunoştinţă de existenţa oricărui depozit de nitrat de amoniu din zonă care depăşeşte cantitatea de 1000 de grame.
 
Întrebarea e cine ar putea profita de acest dezastru, care va reseta conflictele, niciodată închise, din Orientul Mijlociu. America lui Trump? Cu siguranţă. Liderul de la Washington are nevoie de un Irak al său, iar acesta poate fi Iranul. Premierul Netanyahu, căruia covidul i-a slăbit nu doar cota de încredere, ci şi controlul asupra Israelului? Cu siguranţă. Iar ca să se menţină la putere şi în afara puşcăriei, Regele Bibi e în stare, dacă nu i se iveşte, să inventeze un conflict ca să domine prin frică şi să-şi recapete statutul de Salvator.
 
Unde sunt China şi Rusia în acest dezastru? Cele două puteri acuzate, când una, când cealaltă, că au dezlegat covidul. Pandemia a coincis cu căderea preţului petrolului, o nenorocire pentru Rusia şi o binecuvântare pentru China (cel mai mare importator).
 
O nouă escaladare a tensiunilor din Orientul Mijlociu va vinde petrolul rusesc, iar adepţii teoriilor conspiraţioniste ar primi vânt în pâze spre concluzia că tragedia din Beirut nu e altceva decât un joc ruso-american.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici