COMENTARIU Lelia Munteanu: Cele trei Pesah ale lui Rabbi Şafran

768 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Cele trei Pesah ale lui Rabbi Şafran

Alexandru Şafran (1910-2006), fie-i amintirea o binecuvântare, eroicul Şef Rabin al Cultului Mozaic din Româna (1939-1948) şi Marele Rabin al Genevei (1948-1997) a fost şi un mare teolog.

Am ales, după ce am refuzat toate invitaţiile de Seder, invocând ba Gdulata shel haBdidut (Măreţia Singurătăţii), ba Iofiia shel haBdidut (Frumuseţea Singurătăţii) să-mi petrec Seder-ul (prima seară de Pesah) în compania literelor lui Rabbi Şafran. Spiritul e în literă. 

Ştiam că voi prăznui nu unul, ci trei Pesah.

Din Esquisse d'une éthique religieuse juive (Les Editions du Cerf, Paris 1997) cetire:

"Evreul trăieşte personal evenimentul istoric al ieşirii israeliţilor din Egipt, îl comemorează în timpul sărbătorii de Pesah, dar şi-l aminteşte în toate zilele. Săvârşeşte astfel, el însuşi, zilnic, propria sa ieşire din Egipt, propria eliberare din sclavia sa interioară. Această ieşire, această eliberare nu e niciodată încheiată (...).

Există, ne încredinţează Rabbi Şafran, trei Pesah care se deschid unul dintr-altul. "Pesah mitzraim, Paştele egiptean, se deschide, cum au dorit-o înţelepţii lui Israel, către un Pesah dorot, Paşte al generaţiilor, o căutare permanentă a adevăratei libertăţi, care se prelungeşte printr-un Pesah leatid, Paşte mesianic. Într-adevăr, înţelepţii spun: în luna Nisan (cea în care noi celebrăm Pesah), strămoşii noştri au fost salvaţi. În luna Nisan, Israel va fi salvat (...), nu se va lăsa intimidat de un nou Faraon, care va căuta să-l subjuge".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici