COMENTARIU Lelia Munteanu. Criminalitatea în aşezările israeliene locuite de arabi - o problemă de siguranţă naţională

O problemă majoră în Israelul ultimilor ani, una cronicizată, e crima organizată şi neorganizată din zonele locuite de cetăţeni de origine arabă, începând cu crimele „de onoare” şi terminând cu reglările de conturi.

810 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Criminalitatea în aşezările israeliene locuite de arabi - o problemă de siguranţă naţională

COMENTARIU Lelia Munteanu. Criminalitatea în aşezările israeliene locuite de arabi - o problemă de siguranţă naţională

Poliţia nu se amestecă, spre exasperarea tuturor. “Politica” autorităţilor israeliene, de-a lungul timpului, a fost “Lasă-i să se omoare între ei”.

Astăzi, cotidianul Yedioth Ahronoth consacră pagini întregi subiectului.

Se aminteşte faptul că parlamentarii arabi cer cu insistenţă intervenţia Guvernului şi să înceapă prin confiscarea armelor ilegale. Marea lor majoritate provin din bazele militare israeliene (furate sau, mai grav “cumpărate” de la militari).  

Deocamdată, Executivul condus de Naftali Bennett ezită, reflectează, timp în care poliţiştii cer ajutorul Shin Bet (serviciul de securitate internă). Numai că asta nu e pe placul democraţilor de toate etniile, care consideră că Shin Bet nu trebuie amestecat în chestiuni civile, ci doar în cele ce ţin de securitatea statului. Însă criminalitatea neeradicată a devenit o chestiune de securitate naţională.

Situaţia riscă să conducă la o explozie socială. Populaţia arabă însăşi nu mai suportă situaţia (foto - unul dintre numeroasele mitinguri ale împotriva criminalităţii în creştere exponenţială). La rându-i, populaţia israeliană a ajuns la limita suportabilităţii - victimă colaterală a crimelor, dar şi sibiect al jafurilor la drumul mare în aşezările din nord (Haifa) sau cele din sud (Beer Sheva), unde oamenii se tem să iasă după lăsarea serii pe şosele sau la periferie. E doar o chestiune de timp până când bandele de răufăcători vor ajunge şi în centrul ţării.

De fiecare dată, poliţiştii apar doar la spartul târgului şi contabilizează victimele, de regulă fără să mai comunice informaţii despre eventuale arestări sau trimiteri în instanţă…

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici