COMENTARIU Lelia Munteanu: Cum se va asorta noua normalitate cu metehnele vechii democraţii?

Decidenţii politici se înconjoară de specialişti virusaţi de obedienţă.

678 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Cum se va asorta noua normalitate cu metehnele vechii democraţii?

COMENTARIU Lelia Munteanu: Cum se va asorta noua normalitate cu metehnele vechii democraţii?

O întâmplare aparent minoră, genul de bâlbâială întâlnită astăzi mai peste tot în lumea aşa-zis civilizată, arată cum pot fi semănaţi germenii degringoladei.
Prim ministrul Israelului anunţase joi seara că vineri la ora 17 se închid  restaurantele şi cafenelele, urmând să funcţioneze mai departe exclusiv în regim takeaway.
Proprietarii multor restaurante din Tel Aviv şi Herzliya (un district din nordul Tel Aviv-ului, pe ţărmul Mediteranei) au refuzat să închidă, argumentând că nu li s-a dat timp să se pregătească şi vor fi nevoiţi să arunce toate stocurile de alimente. Ieri, la ora 16, cu o oră înainte de intrarea în vigoare a restricţiei, Netanyahu a întors-o, anunţând că înţelege situaţia şi amână închiderea restaurantelor până marţi. Prea târziu. Pe la prânz, proprietarii închiseseră deja şi au scos în stradă alimentele din depozite. Ce au putut vinde au vândut, ce nu - au împărţit trecătorilor. Imagine tulburătoare…
 
Mâine şi luni se întruneşte din nou Comitetul Corona, iar multe dintre deciziile deja comunicate s-ar putea să sufere modificări spectaculoase.
 
Bâlbâielile grave ale decidenţilor politici în vreme de pandemie demonstrează că nici democraţia nu va mai putea fi ce-a fost, după ieşirea din această criză sanitară globală, cu tot cortegiul ei de crize subsecvente. O suferinţă gravă, care va trebui tratată, e gândirea electoralistă a celor care trebuie să hotărască în probleme care le depăşesc competenţa, refuzul sistematic al acestora de a se consulta cu specialişti, pe de o parte, şi pe de alta obedienţa unor specialişti obişnuiţi să se bălăcească în siajul Puterii.
 
Întrebarea e cum se va asorta “noua normalitate” - sintagma cu care suntem anesteziaţi cînd ne preocupă ce va fi după - cu metehnele vechii democraţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici