COMENTARIU Lelia Munteanu: Cuvântul pe care-l căutaţi e SOLIDARITATE

"Informaţia dăunează cunoaşterii".

1345 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Cuvântul pe care-l căutaţi e SOLIDARITATE

Sursa foto: pbs.twimg.com

Solidaritate, adică "responsabilitate reciprocă". Nu cunosc alt cuvânt decât solidaritate pentru ceea ce avem de înfruntat. Şi respectarea cu stricteţe a procedurilor impuse de autorităţi (nu sunt din capul lor, sunt preluate din ghidurile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii).

Sper ca memorabila mărturisire a doctorului Rieux (eroul lui Camus din "Ciuma") - "există în oameni mai multe lucruri de admirat decât de dispreţuit" – să se verifice şi în România, la sfârşitul epidemiei.

Deschid "Lebăda neagră" a lui Nassim Taleb la subcapitolul "Informaţia dăunează cunoaşterii" (libanezo-americanului îi place să epateze; şi totuşi). Fiindcă avem tot timpul din lume, vă încurajez să cădem pe gânduri:

"Cu cât oferim cuiva mai multă informaţie, cu atât mai multe ipoteze va formula pe parcurs, înrăutăţindu-şi situaţia. Va vedea mai mult zgomot de fond aleatoriu, confundându-l cu informaţia. Problema e că ideile noastre sunt persistente: odată ce am produs o teorie, e puţin probabil să ne răzgândim, prin urmare cei care îşi dezvoltă teoriile cu întârziere sunt într-o poziţie mai bună. Când ne construim părerile pe baza unor dovezi slabe, întâmpinăm dificultăţi în interpretarea informaţiilor ulterioare care contrazic aceste păreri, chiar dacă informaţiile sunt mult mai exacte. Aici sunt în joc două mecanisme: eroarea confirmării (...) şi perseverenţa convingerii – tendinţa de a nu da peste cap părerile pe care le avem deja. Amintiţi-vă că tratăm ideile ca pe nişte posesiuni şi ne e greu să ne despărţim de ele (...). Ascultarea ştirilor la radio din oră în oră e mult mai dăunătoare decât citirea revistelor săptămânale, pentru că intervalele mai mari permit o uşoară filtrare a informaţiei".

Unde vreau să ajung: la o postare a lui Taleb pe Twitter, din 5 martie, adresată celor aflaţi "în carantină (autoimpusă ori involuntară)" – o problemă propusă de un matematician din India (foto).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici