COMENTARIU Lelia Munteanu: De ce doza a patra de vaccin n-a primit încă aviz în Israel

4922 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: De ce doza a patra de vaccin n-a primit încă aviz în Israel
Directorul General al Ministerului Sănătăţii din Israel, cel care trebuia să dea avizul pentru doza a patra de vaccin, nu se grăbeşte.  
 
În primul rând l-au pus pe gânduri (speriat?) părerile contra ale multor specialişti, care pun o întrebare la care, fireşte, în acest moment nu poate răspunde nimeni: cum va reacţiona sistemul imunitar la această hiperstimulare - patru administrări de acelaşi antigen într-un timp atât de scurt? 
 
În al doilea rând, Eran Segal, expertul de la Institutul Weizmann, dar şi consilier al Cabinetului Corona de la Ierusalim, a publicat o serie de grafice cu Finlanda, Danemarca, Germania, Norvegia şi Elveţia, în toate fiind semne clare că s-a depăşit vârful valului, iar numărul de contaminări şi de internări scade vertiginos. (Nu l-am auzit încă pe Segal pronunţându-se în favoarea dozei a patra de vaccin, dar l-am auzit chiar de mai multe ori susţinând că restricţiile de zbor pe bază de ţări “roşii” nu-şi mai au rostul).   
 
În al treilea rând, situaţia generală a Omicronului e extrem de dinamică,  încât nu se pot trage încă nişte concluzii clare, care să justifice măsuri extreme. Administratrea celei de a patra doze, la nici 5 luni de la a treia, este o măsură extremă.
 
Pe 21 decembrie, când Comitetul Corona a făcut recomandarea pentru a patra doză (într-o prezentare care s-a numit „Scăderea eficienţei celei de-a doua şi a treia doze şi când ar fi nevoie de doze suplimentare”) -  recomandare care aşteaptă avizul - au fost prezenţi specialişti din Ministerul Sănătăţii, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, de la Universitatea Tehnion din Haifa şi de la Institutul Gertner (echivalentul israelian al Centrului american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, CDC). 
 
Iată argumentele experţilor pentru doza a patra:
 
1. Ritmul contaminărilor a început să crească, chiar şi după doza a treia, la nici 5 luni după administrare.
2. Făcând o comparaţie între doza a doua şi a treia la două luni după administrare, ritmul contaminărilor este de 4 ori mai mic după a treia  doză decât după a doua.
3. După patru luni de la a treia doză, nivelul de anticorpi a început să scadă, aşa cum arată studiile realizate în Germania, Africa de Sud, Marea Britanie şi SUA.
4. Eficienţa vaccinului (referinţa e la Pfizer, probabil, singurul folosit în Israel) în faţa Omicronului e de 70 la sută. La 10 săptămâni după a treia doză, scade la 45 la sută.
5. 76 la sută din populaţia Israelului de peste 60 de ani este vaccinată cu trei doze. 
6. Spitalele israeliene sunt supra-aglomerate cu… bolnavi de gripă.
 
Se mai află în dezbatere, în aceste zile, necesitatea modificării restricţiilor de izolare în urma expunerii la Omicron.
 
Actualmente, expunerea la un pozitiv Omicron presupune 7 zile de izolare şi, evident, testare PCR. Dacă pronosticurile epidemiologilor se vor adeveri - zeci de mii de contaminaţi zilnic - în scurt timp tot Israelul va fi paralizat în izolare. Problema ar deveni de nesurmontat în cazul cadrelor medicale. 
 
Având în vedere că se aşteaptă ca majoritatea celor contaminaţi fie să nu aibă simptome de boală, fie să dezvolte o formă uşoară, tema de reflecţie e dacă izolarea e strict necesară, mai ales în ce priveşte cadrele medicale, Sănătatea înregistrând un deficit mare de personal. 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici