COMENTARIU Lelia Munteanu: Gaza. The Day After

726 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Gaza. The Day After

COMENTARIU Lelia Munteanu: Gaza. The Day After

După victoria din Knesset - când rezoluţia sa, privitoare la faptul că Israelul nu va accepta “dictate internaţionale” pentru crearea unui stat palestinian, a obţinut 99 de voturi din 120  - în aceeaşi seară, premierul Netanyahu a prezentat Cabinetului Restrâns, în primă audiţie, promisul Plan pentru Gaza după război. Nu îndeajuns de ambiguu încât să nu se înţeleagă nimic clar, Planul prevede demilitarizarea Gazei (cu păstrarea unei structuri de ordine publică, nu se ştie în ce formulă),  deradicalizarea instituţiile religioase (cum?), a instituţiilor educaţionale (probabil nu şi a celor care nu funcţionează pe lângă moschei) şi a instituţiilor de asistenţă socială (trimitere la UNRWA, despre care ambasadorul Israelului la ONU, cunoscutul gafeur Gilad Erdan, spunea “În Gaza, UNRWA e Hamas”, iar mebmbri ai Guvernului clamau că trebuie înlocuită cu alte onstituţii de asistenţă umanitară - care?), înlocuirea guvernării Hamas cu una civilă, alcătuită din lideri locali cu experienţă în administraţie (cine?), nelegaţi de entităţi sau state susţinătoare ale terorismului. Despre Autoritatea Palestiniană din Cisiordania, Netanyahu n-a pronunţat nici un cuvânt, deşi Washingtonul o vede ca soluţie de guvernare într-un viitor stat palestinian.

Însă tocmai despre un viitor stat palestinian nu vorbeşte Planul pentru Gaza după război. În schimb, prevede ca Israelul să îşi menţină controlul securităţii asupra teritoriilor palastienene (Gaza, dar şi Cisiordania).

Chiar dacă s-a spus că Planul prezentat de Netanyahu mai poate suporta modificări – ar fi însemnat altfel să contrazică abrupt Statele Unite şi să  inflameze statele arabe din zonă, care au propria viziune fermă (discutată cu Secretarul de Stat american Antony Blinken în toate cele cinci turnee ale sale) - Autoritatea Palestiniană a reacţionat fulgerător, ca în faţa unui fapt împlinit. Abu Rudeineh, purtătorul de cuvânt al lui Mahmud Abbas, a declarat: „Dacă lumea este cu adevărat interesată să aibă securitate şi stabilitate în regiune, trebuie să pună capăt ocupaţiei Israelului asupra pământului palestinian şi să recunoască un stat palestinian independent, cu Ierusalimul (de Est, n.m.) drept capitală”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici