COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Israel - cea mai gravă criză economică din istorie

Haos, indus de o conducere incompetentă.

3212 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Israel - cea mai gravă criză economică din istorie

COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Israel - cea mai gravă criză economică din istorie

În numărul din 2 iulie al ziarului Globes (Financial Times israelian), redactorul şef, Naama Sikuler, publică editorialul intitulat "Treziţi-vă".

Câteva idei desprinse rechizitoriul rece al doamnei Sikuler: Israelul se îndreaptă în galop spre cea mai gravă criză economică din istoria sa. Ministrul Finanţelor, Israel Katz (un politruc, aş adăuga) neglijează problemele, iar funcţionarii din subordine n-au nici o iniţiativă, ministrul Economiei, Amir Peretz, picoteşte, premierul e total absent. Leadershipul economic al ţării e paralizat, lipsit de viziune, incapabil să construiască Bugetul.

În aceeaşi publicaţie financiară - un interviu cu prof. Varda Liberman, o somitate academică în domeniul businessului, care identifică principalele greşeli ale conducerii israeliene în managementul crizei Corona:

1. Învăţământul s-a redeschis pe baza unor restricţii impracticabile.

2. Liderii cu putere de decizie au manifestat prea multă siguranţă de sine.

3. Ieşirea din carantina generală a fost rapidă şi necontrolată.

4. Comunicarea cu publicul - lăsată pe mâna prea multora.

5. Inexistenţa unui for de decizie unic, multidisciplinar.

Suplimentului Globes titrează, cu litere de-o şchioapă, HAOS şi abundă în exemple de măsuri contradictorii, care zăpăcesc populaţia, oglindă a confuziei autorităţilor. Între aberaţii: o măsură interzice călătoria în picioare în mijloacele de transport în comun, altă măsură vorbeşte despre distanţare de doi metri; se interzice prezenţa în lift a mai mult de două persoane în acelaşi timp, dar în clădirile cu peste cinci etaje e permisă încărcarea lifturilor la jumătate din capacitatea maximă; în sălile care organizează petreceri - maximum 2 metri pătraţi pentru o perosană, în muzee - 7; în restaurantele cu 100 de locuri, pot mânca 100 de oameni, în restaurantele cu 110 locuri - doar 93; persoanele expuse la un contaminat cunoscut au obligaţia de a intra in izolare, elevii care dau Bac-ul – nu; în şcoli, disanţarea legală e de doi metri, însă standardul de construcţie nu admite o distanţare mai mare de 1,3 metri; la spectacole sunt admişi 250 de oameni, la adunările organizate doar 50...

Se vorbeşte tot mai des despre necesitatea unui nou lockdown, iar explozia numărului de infectaţi e un argument de necontrazis.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici