COMENTARIU Lelia Munteanu | Legendarul Yehuda Meshi-Zahav: Liderii ultrareligioşi „au mâinile pătate de sânge"

Canal 13 israelian a difuzat un interviu cu un personaj fascinant - Yehuda Meshi-Zahav. Îşi îngropase mama (80 de ani, dar sănătoasă-tun), bunică şi străbunică a peste 300 de nepoţi şi strănepoţi, infectată cu SARS-CoV-2 la una dintre adunările de Hanuka.

3361 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu | Legendarul Yehuda Meshi-Zahav: Liderii ultrareligioşi „au mâinile pătate de sânge"

COMENTARIU Lelia Munteanu | Legendarul Yehuda Meshi-Zahav: Liderii ultrareligioşi „au mâinile pătate de sânge"

Canal 13 israelian a difuzat un interviu cu un personaj fascinant - Yehuda Meshi-Zahav. Îşi îngropase mama (80 de ani, dar sănătoasă-tun), bunică şi străbunică a peste 300 de nepoţi şi strănepoţi, infectată cu SARS-CoV-2 la una dintre adunările de Hanuka.

Yehuda Meshi-Zahav (foto – ultima imagine alături de mama) e un ultraortodox, născut şi crescut în Mea Shearim (cartierul comunităţii hasidice din Ierusalim) de care nu s-a rupt niciodată. Dar, ultraortodox practicant, trăieşte în secolul XXI, are cont de Facebook şi Twitter. El e, alături de  rabbi Moshe Aizenbach şi rabbi Tzvi Hussid, legendarul fondator al organizaţiei non-profit ZAKA (Zihuy Korbanot Ason – Identificarea Victimelor Dezastrelor). Salvează, identifică şi, de multe ori, reconstituie rămăşiţele umane ale atacurilor teroriste sau dezastrelor de tot felul. Voluntarii ZAKA se deplasează în toată lumea unde e nevoie de experienţa lor, indiferent de orientarea confesională a victimelor. 

În interviul de pe Canal 13, Yehuda Meshi-Zahav acuză liderii laici. Dar mai ales pe cei ultraortodocşi că „au mâinile pătate de sânge", fiindcă - din motive străine de învăţăturile Torei şi ale ştiinţei - pun în pericol vieţile oamenilor prin încălcarea normelor sanitare. (În fiecare zi, televiziunile transmit imagini din comunităţile de ultrareligioşi - nunţi şi adunări felurite, cu sute, chiar mii de participanţi, majoritatea fără mască şi total dezinteresaţi de distanţarea fizică. Dacă rata de pozitivare în rândul populaţiei generale este în jur de 3-4 la sută, în rândul populaţiei religioase este de 30 la sută). 

Lucidul, încercatul Meshi-Zahav defineşte situaţia ca pe o eclipsă care ascunde Lumina Divină. Refuză să înţeleagă cum tocmai comunitatea lui religioasă nu reacţionează la şirul interminabil de anunţuri mortuare. Nu pricepe de ce tocmai adepţii Torei şi ai Talmudului nu ţin cont de canonul conform căruia salvarea unei vieţi anulează rigorile Shabbatului.

Fondatorul ZAKA e de părere că, lângă numele defunctului ar trebui să scrie nu „Dumnezeu să-l ierte", ci „Dumnezeu să-l răzbune". Mai mult, susţine că rabinii din Israel sunt mai cumpliţi decât negaţioniştii  Holocaustului. Cei din urmă neagă trecutul, însă cei de azi neagă prezentul. Cum poţi să nu ţii seama de coronavirus? se întreabă. Lumea ultraortodoxă e plină de afişe stradale pe care scrie „Corona e o boală sionistă". Cine studiază Tora şi crede în asemenea comunicate îşi pierde vremea studiind.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici