COMENTARIU Lelia Munteanu | Nici Mesia, dar nici Satana

1266 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu | Nici Mesia, dar nici Satana

În editorialul său de (fiecare) joi din "Haaretz", unul dintre patriarhii presei israeliene, Gideon Levy, răcoreşte spiritele înfierbântate ale antibibiştilor care se simt mai aproape de putere ca oricând.

Critic constant al premierului, mai ales în chestiunea palestiniană, Levy îşi intitulează analiza "Netanyahu nu va fi o notă de subsol în istoria israeliană", punând în balanţă cei peste doisprezece ani de domnie ai Regelui Bibi, acoperind propaganda isterică, "ipocrizia şi lipsa de idei" a taberei care se străduieşte să-l detroneze.

Gideon Levy e convins că Netanyahu va avea rezervat un întreg capitol în istoria ţării şi nu va fi pe de-a-ntregul negativ. A schimbat chipul Israelului. Dezastrul major pe care l-a creat e că "a eliminat complet problema palestiniană de pe ordinea de zi, atât în Israel cât şi în întreaga lume". Realizarea sa impresionantă, susţine editorialistul, e "reducerea dramatică a vărsării de sânge între cele două popoare (...). Nu a fost pace, dar nici ani de război (...). Nu se poate ignora faptul că Netanyahu a fost unul dintre cei mai circumspecţi premieri în privinţa folosirii forţei militare (...). Nu e un om al păcii, dar nu e nici belicos".

Un alt merit care nu-i poate fi contestat e acela că a avut curajul de a-i aduce pe arabii israelieni pe scena politică (chiar dacă, adaugă autorul, din raţiuni cinice).

Iar faptul că Israelul e primul stat care a scăpat de covid e o victorie care îi aparţine.

Pe bună dreptate, Levy e de părere că "marele său păcat e propriul comportament, care face acum obiectul unui proces de corupţie". Nu se dă în lături de la nimic ca să scape de braţul lung al legii, însă asta nu însemnă că anulează statul de drept, cum spun detractorii săi.

Dacă "acest om de stat elocvent şi impresionant s-a înconjurat de o grămadă de linguşitori, într-o măsură nemaiîntâlnită până acum într-un guvern israelian, vina şi ruşinea sunt mai mult ale lor decât ale lui".

Concluzia, pe care antibibiştii n-o vor accepta în ruptul capului, e că Benjamin Netanyahuu "nu e Mesia şi răscumpărătorul, cum îl văd admiratorii săi, dar cu siguranţă nu e nici  teribilul Satan, cum l-au pictat adversarii".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici