COMENTARIU Lelia Munteanu: „Poporul are nevoie de şarlatani"

„Nimic nou sub soare", vorba Ecclesiastului; „deşertăciune şi vănare de vânt".

2019 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: „Poporul are nevoie de şarlatani"

COMENTARIU Lelia Munteanu: „Poporul are nevoie de şarlatani"

A spus-o Synesius, încă din zorii secolului V: „Poporul îşi va bate joc mereu de lucrurile uşor de înţeles, el are nevoie de şalatani (...). Un spirit prieten al înţelepciunii, care contemplă de aproape adevărul, e obligat să-l deghizeze ca să-l facă acceptat de mulţime (...); poporul are nevoie de ficţiuni". (S-au găsit destui, chiar printre contemporani dar şi mult mai târziu, să-l contrazică vehement pe episcopul Ptolemaidei).

Covidul mi-a decopertat brutal frazele de mai sus, ca arheologul care a descoperit în nisip ruinele oraşului de obârşie al lui Synesius, Cyrene (în nord-estul Libiei - o ruinătură proaspătă).

Covidul a scos la suprafaţă legioane de şarlatani, de vraci, de părerologi loviţi de inspiraţie, de îmbârligători, de martiri ai luptei pentru bunul-plac.

Poporul nu i-ar îmbăia în notorietate, dacă n-ar avea mare nevoie de ei. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici