COMENTARIU Lelia Munteanu / Prof. Segal: Omicronul va asigura imunitatea de turmă, chiar şi pentru Delta. Dar poate apărea o nouă tulpină...

Mult-aşteptata conferinţă din această seară a profesorului israelian Eran Segal (foto) s-a numit „Valul Omicron” şi a fost susţinută online pentru participanţii la Proiectul 10K desfăşurat sub egida prestigiosului Institut Weizmann din Tel Aviv.

8909 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu / Prof. Segal: Omicronul va asigura imunitatea de turmă, chiar şi pentru Delta. Dar poate apărea o nouă tulpină...

COMENTARIU Lelia Munteanu / Prof. Segal: Omicronul va asigura imunitatea de turmă, chiar şi pentru Delta. Dar poate apărea o nouă tulpină...

Studiul 10K cercetează apariţia bolilor în viitor. Cuprinde cel puţin 10.000 de participanţi - 10K - şi va dura 25 de ani. (Abia aştept rezultatele!)

Conferinţa a durat o jumătate de oră. În final, Segal a răspuns la trei-patru  întrebări, dintre zecile care i-au fost adresate.

Aşteptând anul 2047, sintetizez rapid câteva idei şi propuneri formulate de expertul de la Weizmann care ţin de prezentul imediat:

1. La întoarcerea din străinătate, în afară de testul PCR după aterizare, e nevoie de un test suplimentar, în a treia zi, pentru a putea elimina o evantuală contaminare cu o zi-două înainte de zbor. Evident, aceste trei zile ar trebui să fie de izolare la domiciliu, chiar dacă testul de pe aeroport este negativ.
(Prof. Gilly Regev de la Tel HaShomer susţine lucrul acesta de cel puţin un an. Abia acum se pune în aplicare în Israel).

2. Deşi în valul Omicron (V) Israelul va depăşi cam de 4 ori numărul de contaminaţi zilnic comparativ cu valul IV, în ce priveşte bolnavii în stare gravă valul IV nu va fi depăşit. Ceea ce înseamnă că:
a) Nu e nevoie de lockdown, în sensul în care un lockdown nu ar reduce substanţial numărul de contaminări, care oricum, va fi mare.
b) Restricţiile referitoare la aglomerări de oameni (spectacole, meciuri) nu ar reduce substanţial numărul de contaminări, care oricum, va fi mare.

3. Când se va sfârşi valul V în Israel? În primele valuri (I-III), singura armă a fost lockdown-ul. În valul IV, arma a fost vaccinul. Valul Omicron, valul V, se va opri de la sine, printr-o formă de imunitate de turmă, în aproximativ trei săptămâni.
Deşi nu se ştie, din cauza schimbării politicii de testare, prof. Segal presupune că, peste o săptămână, Israelul va avea peste 60.000 de pozitivi. În ultimele 24 de ore s-au raportat  16.115 de cazuri noi. 
În valul IV, Delta, În Israel au fost 500.000 de contaminaţi. În valul Omicron, modelele statistice vorbesc de 1-2 milioane, ceea ce va ridica imunitatea generală şi va opri valul.

4. Ce va urma? Nu ştim. Este clar că Omicron va asigura o imunitate un timp, chiar şi pentru Delta. Dar poate apărea o nouă tulpină.

5. A treia doză de vaccin, booster-ul III, a ajutat foarte mult împotriva îmbolnăvirii cu forme grave de Covid-19. Despre booster-ul IV nu ştim încă nimic. Tot ce ştim este că orice booster ridică nivelul de anticorpi, ceea ce va face şi a patra doză de vaccin. Având în vedere rata mare de contagiune a Omicronului (unul din 4-5 israelieni se va contamina cu Omicron) e logic să considerăm că a patra doză de vaccin va uşura situaţia celor care s-au îmbolnăvit.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici