COMENTARIU Lelia Munteanu / Şeful Pfizer: “E unul dintre cele mai sigure produse de pe Pământ. Nu există nici un alt produs atât de verificat, în toată istoria omenirii”

În suplimentul săptămânal al cotidianului Yediot Ahronot, Sarit Rosenblum a publicat un foarte interesant interviu în exclusivitate cu Albert Bourla, CEO-ul Pfizer (foto, la pupitru; în plan secund, preşedintele Biden).

5345 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu / Şeful Pfizer: “E unul dintre cele mai sigure produse de pe Pământ. Nu există nici un alt produs atât de verificat, în toată istoria omenirii”

COMENTARIU Lelia Munteanu. Şeful Pfizer: “E unul dintre cele mai sigure produse de pe Pământ. Nu există nici un alt produs atât de verificat, în toată istoria omenirii”

 “Încercăm să înţelegem Omicronul. De luni de zile ne pregătim ştiinţific pentru o tulpină ca asta. Verificăm reacţia anticorpilor care neutralizează noua tulpină şi sperăm să avem rezultate preliminare în câteva săptămâni”.

Sarit Rosenblum face precizarea că, doar cu o zi înainte ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să facă anunţul official despre tulpina Omicron, Bourla declarase că Pfizer are capacitatea de a produce un vaccin actualizat în 95 de zile. Acum lucrează la vaccinul pentru copii sub doi ani.

“Întrebare: Este vaccinul Pfizer eficient împotriva Omicronului?
Răspuns: Încă nu ştim. Tot ce ştim este că schema completă de vaccinare - două doze iniţiale şi o a treia după 6 luni - constituie cea mai bună apărare împotriva virusului Corona, cu toate variantele lui. Studiile făcute pentru actualizarea vaccinului, în cazurile [tulpinilor] Beta şi Delta ne conferă capacitatea de a actualiza vaccinul, pentru oricare variantă viitoare”.
Cu alte cuvinte, Pfizer a creat o matriţă ARNm, după care poate modifica cu uşurinţă orice vaccin anti-covid, în funcţie de noile tulpini. Exact aşa se lucrează, de zeci de ani, cu vaccinul antigripal, actualizat anual după noile tulpini care tot apar.

“Întrebare: În Israel, campania de vaccinare a copiilor de peste 12 ani nu prea merge. Ce le puteţi spune părinţilor despre eventualele efecte secundare?
Răspuns: Fără îndoială, beneficiile vaccinului depăşesc eventualele riscuri. Pentru copiii de 5-12 ani, folosim o doză foarte mică, o treime din doza pentru adulţi, ceea ce creşte toleranţa în cadrul acestei categorii de vârstă, fără să diminueze eficacitatea. Conform datelor Ministerului Sănătăţii israelian, eficacitatea vaccinului se menţine ridicată în cadrul fiecărei categorii de vârstă, începând cu 12 ani. Apropo, Ministerul Sănătăţii israelian nu se bazează decât pe datele proprii, nu preia date de la nimeni. De fapt, noi preluăm de la acesta. Noi şi toată lumea.

Întrebare: Ce ne puteţi spune despre efectele secundare [ale vaciinului] pe termen lung, efecte care preocupă foarte mult, începând cu teama de sterilitate şi cancer şi terminând cu demenţa?
Răspuns: Foarte clar demonstrate până acum sunt efectele pe termen lung ale bolii în sine. Acest subiect preocupă foarte mult autorităţile medicale din întreaga lume, fiindcă - chiar şi în pofida existenţei unei forme uşoare de boală - boala poate dura luni de zile. Tehnologia folosită în tehnica ARNm nu permite existenţa efectelor pe termen lung. Componentele vaccinului stau foarte puţin în corp, astfel încât şi efectele lui dispar foarte repede. E cam imposibil să vedem efecte pe terem lung. Ne bazăm deja pe o experienţă de mai mult de un an, avem foarte multe date, există deja sute de milioane de oameni vaccinaţi în toată lumea. Dacă ar fi fost ceva, ar fi apărut până acum. Este unul dintre cele mai sigure produse de pe Pământ. Nu există nici un alt produs atât de verificat, în toată istoria omenirii.

Întrebare: Puteţi să le spuneţi părinţilor: vaccinul este sigur sută la sută?
Răspuns: În biologie şi medicină nu există ceva sigur sută la sută. Ceea ce pot eu să le spun părinţilor este că sunt sigur sută la sută că trebuie să-şi vaccineze copiii, pentru că riscurile sunt mult, mult, mult mai mici decât covidul.
(…)

Întrebare: V-aţi vaccinat familia? V-aţi vaccinat copiii din familie?
Răspuns: Eu şi toată familia mea ne-am vaccinat. Eu am primit şi a treia doză. Fiul meu şi soţia mea au primit şi ei a treia doză. Fiica mea o va primi, cred, vineri.
(…)

Întrebare: (…) Aţi prevăzut scăderea imunităţii după 6 luni de la a doua doză?
Răspuns: Nu era chiar de neprevăzut, fiindcă e foarte obişnuit ca un vaccin să aibă nevoie de a treia doză. Schema de 3 doze - zero, o lună şi 6 luni, este foarte comună. Totuşi, am crezut că două doze vor fi de ajuns. Prima dată am sesizat scăderea imunităţii în Isreal, fiindcă Israelul a început printre primii vaccinarea şi are şi un sistem de acumulare de date medicale foarte bun. Este uimitor cum state avansate, ca America, de exemplu, nu au asemenea sisteme.

Întrebare: Speraţi că a treia doză va asigura o imunitate mai lungă ?
Răspuns: Estimez că a treia doză va asigura o imunitate mai lungă de 6 luni. Dacă nu apare o tulpină compromiţătoare. Dar, de fapt, nu putem ştii cât va dura imunitatea după a treia doză. Urmărim datele continuu.

Întrebare: Ne puteţi spune dacă primii care au primit a treia doză, prin iulie, mai sunt încă protejaţi?
Răspuns: Ştim că sunt foarte-foarte protejaţi. Nu am nici o grijă în privinţa lor. Nu e probabil ca imunitatea lor să scadă sub 6 luni, din moment ce imunitatea după două doze a durat tot atât. Probabil că va creşte, fiindcă doza a treia nu începe de la zero.

Întrebare: Din cât în cât timp va trebui să ne vaccinăm împotriva covidului? Poate o dată pe an?
Răspuns: S-ar putea, dar trebuie să verificăm foarte bine datele, în special cele referitoare la apariţia noilor variante.
(…)

Întrebare: Avem vreo şansă să ajungem la imunitatea de turmă şi când se va întâmpla?
Răspuns: Putem ajunge la imunitate de turmă, la nivel local şi numai în anumite ţări. Asta presupune mărirea numărului de vaccinaţi tineri, pentru că aceştia sunt un factor major în răspândirea virusului. La nivel global, având în vedere că un număr mare de populaţii nu se vaccinează din diverse motive, imunitatea de turmă e o problemă. În aceste locuri, virusul poate deveni chiar un focar de răspândire”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici