COMENTARIU Lelia Munteanu: Singura zi în care trăim cu adevărat

1591 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Singura zi în care trăim cu adevărat
Zoharul, “Cartea Spendorii”, opera fundamentală a misticii evreieşti, ne învaţă că, de fiecare Rosh Hashana (Cap de An), lumea e concepută din nou. Mai mult şi mai neliniştitor: în fiecare zi, Elohim Haim (Dumnezeul Vieţii) ia lumea de la capăt. 
 
Din apele Zoharului am băut şi am înţeles: astăzi e singura zi în care trăim cu adevărat. Ziua de ieri nu mai poate fi întoarsă, iar zilei de mâine n-avem de unde să ştim dacă îi vom vedea răsăritul.  
 
Aleg ca astăzi, singura zi în care trăiesc, să mă ascund în Ascunzătoarea (Genizah) însăşi, locul din sinagogă în care evreii, înainte de a le înmormânta, îşi aşează cărţile ale căror litere au orbit de prea multe priviri care le-au atins. Literele trebuie vegheate; bolnave chiar, în ele mai pâlpâie Shehina, gloria lui Dumnezeu - cu ele a creat lumea. 
 
Fiecare cuvânt pecetluieşte o taină, dragostea mea. Lumina se învăluie mereu în lumină. Binele, dacă îl cauţi, îl găseşti oriunde, până şi în măruntaiele răului. Numai adevărul se îndoieşte uneori de el însuşi. 
 
Sufletul meu e astăzi ca în cântecul acesta - un viţel care, dus la tăiere, râde în hohote, închipuindu-se pasăre:   
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici