COMENTARIU Lelia Munteanu: Viteza de replicare a Omicron depăşeşte reacţia anticorpilor rezultaţi în urma vaccinului?

30456 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Viteza de replicare a Omicron depăşeşte reacţia anticorpilor rezultaţi în urma vaccinului?
Avea dreptate prof. dr. Sharon Alroy-Preis, şefa Departamentului de Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii de la Ierusalim: covidul o să ne înveţe toate literele alfabetului grec. 
 
Cea mai nouă variantă a SARS-CoV-2 se numeşte Omicron, provine din Africa Australă şi deţine recordul de 30 de mutaţii dintr-un salt, semn că s-ar putea să “depăşească” vaccinurile existente astăzi. Se înmulţeşte, probabil, mult mai repede decât capacitatea de reacţie a anticorpilor. Altfel spus şi pe înţelesul tuturor: Omicron s-ar putea să fie mai rapid decât sistemul imunitar. 
 
Reamintesc: vaccinul nu e un tratament, ci o profilaxie. Adică orice vaccin împiedică înmulţirea virusului/patogenului. Dacă puterea de replicare a patogenului este mai rapidă decât reacţia sistemului imunitar, se iscă o problemă. 
 
Omicron s-ar putea să fie o veste foarte proastă, dar încă nu e sigur. Deocamdată, nu e clar dacă există cazuri de îmbolnăviri în rândul vaccinaţilor, mai ales al celor vaccinaţi deja cu trei doze. Limpede e faptul că, atunci când nivelul de anticorpi e mare, reacţia sistemului imunitar va fi mai promptă, adică mai eficientă. Cât de mare ar trebui să fie nivelul anticorpilor? Asta studiază acum specialiştii de la Ierusalim.   
 
În Israel erau ieri trei cazuri sigure de infectaţi cu varianta Omicron, însă toţi cei trei pacienţi au forme uşoare ale Covid-19 (probabil vaccinaţi cu trei doze). Cum se întâmplă de obicei, în afara cazurilor depistate, există mai multe. 
Pacientul Zero e o femeie de circa 30 de ani, care a aterizat pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv venind din Mali. Problema e că a plecat spre casă, la Eilat, cu autobuzul - un drum de 5-6 ore. 
 
Ieri, autorităţile au redeschis punctele de depistare a virusului în sistemul de canalizare. În plus, tuturor celor care intră în Israel li se face de ieri secvenţierea virusului, în cadrul testului PCR obligatoriu la intrarea în ţară.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici