COMENTARIU Marius Oprea | Adevărul zilei de 1 aprilie

1971 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea | Adevărul zilei de 1 aprilie

Adevărul zilei de 1 aprilie

În urmă cu 519 ani, în 1582, regele Carol al IX-lea al Franţei a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian, numit astfel după papa Grigore al XIII-lea, iar măsura a fost adoptată de mai toate statele catolice ale Europei – se constatase că din 325, anul conciliului de la Niceea, care fixase Paştele în funcţie de echinocţiul de primăvară, calendarul se depărtase de ziua echinocţiului, 21 martie, cu circa zece zile. Acelaşi rege care se juca de-a Dumnezeu mutase anterior şi serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie, dar de 1 aprilie oamenii au continuat, în glumă, să-şi facă daruri – şi se pare că aşa s-a născut ziua păcălelilor.

Sub semnul acestei zile a păcăleilor s-au petrecut, în istorie, două evenimente relevante într-un fel pentru auspiciile sub care se desfăşoară şi astăzi istoria noastră. La 1 aprilie 1778 a fost creat simbolul dolarului american ($), de către graficianul Oliver Pollock din New Orleans, simbol care încă domină econonomiile statelor şi visele de îmbogăţire ale oamenilor din toată lumea. Şi din România, fireşte.

Tot pe un 1 aprilie începea în 1824, la Bucureşti, printr-un ”pitac” (o poruncă) a lui vodă Grigore Ghica, un proiect ambiţios: pavarea străzilor urbei cu piatră cubică. Un proiect nici astăzi finalizat, deşi a trecut aproape un secol de la momentul în care inginerii Hartl şi Freiwald, angajaţi de urbea Bucureştilor, întocmiseră planurile pentru ca străzile capitalei valahe să arate ca la ei acasă, în Germania şi Austria, în cîţiva ani. Nici astăzi nu arată aşa.

Ziua păcălelilor este o zi istorică pentru români, cu un haz amar. Haz de necaz, specialitatea noastră. Nici acest 1 aprilie al anului 2021 nu poate fi socotit altfel, ci doar prilejul de a constata că, de fapt, de multe decenii încoace, parcă ne-am blocat într-o singură zi, cea a păcălelilor: ziua în care ni se promite şi noi credem.

Şi acum, de acest 1 aprilie, ni s-a promis marea cu sarea, odată cu vaccinarea. Dar, deocamdată, deşi aceasta avansează şi, ni se spune, lupta împotriva COVID-19 înregistrează zilnic succese, s-a luat cu puţină vreme în urmă decizia ca magazinele să închidă la şase. Păcăleală! Ce altă păcăleală ni se mai pregăteşte, numai păcălicii de la Palatul Victoria ştiu.

Trăim de atîta vreme sub zodia lui 1 aprilie, încît nici nu mai ştim cum arară adevărul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici