COMENTARIU Marius Oprea. Pandemia de moţiuni, loţiuni şi poţiuni cu care se dă jos Cîţu

Toată lumea bună are cîte o moţiune în buzunar. Dar Cîţu nu se dă dus. Ce-i, prost? Cine pleacă de bunăvoie de la ciolan, numai aşa, că e subiect de bancuri?

1653 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea. Pandemia de moţiuni, loţiuni şi poţiuni cu care se dă jos Cîţu

Florin Cîţu

”Zilele guvernului sînt numărate” La fel ziceau, cam acelaşi fel de oameni, care zic aşa despre Cîţu, şi despre Ceauşescu, pe la mijlocul anilor ’80 - cînd se zvonea despre dictator că are cancer de prostată şi-i sînt zilele numărate. Şi ne-a mai mîncat viaţa, încă cinci ani.

Acum, şi dacă anii se măsorară în luni, încă e mult. Dar cine să-l dea jos pe finanţistul de anvergură zeelandeză? La fel ca în anii la care m-am referit, nu se încumetă nimeni, şi toţi ”i-o coc”. Numai că micile marote şi comploturi anticeauşiste, mutate în zilele noastre din Cişmigiu şi Herăstrău în parlament şi pe la sediile diverselor partide, sînt la fel de lipsite de eficacitate: nişte frecţii la picior de lemn. Şi, la fel ca atunci, pînă la urmă tot ieşirea în stradă a oamenilor le va da curaj trepăduşilor politici. Dar asemănările se opresc aici.  Cîţu nu cred că rezistă pînă la Crăciun.

E fierbere mare, fără rost şi împrăştiată. Niciun partid nu poate să-l dea jos de unul singur pe Florin Cîţu şi tototdată niciunul nu vrea să se alieze cu vreun altul, ca să o facă împreună.

Moţiunea PSD aşteaptă în continuare semnături, pentru a fi depusă – pînă acum, e în stadiul cel mai avansat şi pare cea mai serioasă abordare – nu că aş fi încîntat de asta. La polul opus, USR-PLUS se joacă de fapt de-a moţiunea, pentru a-şi ”repera onoarea”, pierzîndu-se, pe zi ce trece, în ridicol. Se pare că Cristian Ghinea ar fi anunţat deja că el nu părăseşte guvernul. A spus adevărul. Cine-i prost, să treacă din minister, în opoziţie, pînă-n 2024?

Liberalii au făcut scut, în jurul lui Florin Cîţu şi acesta, ca şi susţinătorii lui din partid şi presă, anunţă asta ca pe ”un nou succes” împotriva lui Orban, de parcă i-a lovit amnezia şi au uitat că preşedintele PNL a anunţat clar, de multă vreme, că nu va vota şi nu va susţine, în vreun fel, nici el şi nici susţinătorii lui, vreo moţiune sau o altă acţiune împotriva guvernului. 

AUR umblă şi ei cu propria moţiune, de 18 pagini, pentru că nu vor să se înhame la căruţa PSD-ului, şi e de înţeles – vînează pe aceleaşi cîmpii ale opoziţiei, unde trebuie să-ţi arăţi muşchii, ca să iei voturi. Sînt gata chiar să se asocieze şi cu USR-PLUS, a anunţat George Simion: ”Nu contează întâietatea. Va trebui să înghiţim şi această broască râioasă, pentru a-l da jos pe Cîţu. Nici nouă nu ne place USR”. Şi au decis să scoată din moţiune referinţele critice la adresa acestora. Ar fi în discuţii ”pe text”.

Toţi, absolut toţi, îşi calculează şansele, îşi numără paşii, într-un vals politic de neînţeles pentru omul de rînd.

Iohannis, ca de obicei, nu face nimic. Tace şi aşteaptă Ziua Recoltei.

Zi care, însă, s-ar putea să vină şi pentru el, ca pentru toţi cei pomeniţi mai sus, care mint poporul în fiecare zi de amînare a unui deznodămînt aşteptat de tot poporul, cu grindină. De pietre şi sudălmi, din stradă, de la mulţimea amorţită de frig şi disperată de sărăcie.


 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici