COMENTARIU Marius Oprea: PSD ”are aşteptări” de la ministrul Popescu. Glumiţi, nu?

Avem o energie cu preţ ”liberalizat”, la iniţiativa ministrului de asemenea liberal, Virgil Popescu. Acesta ne explica, în sprijinul iniţiativei sale, pusă în practică fără nicio pregătire prealabilă, că ”mecanismele pieţei” vor duce chiar la ieftinirea curentului electric şi a gazului. A fost taman pe dos. Numai în ultimele 12 luni, după cifrele oficiale de la Institutul Naţional de Statistică, ”energia electrică, gazele şi încălzirea centrală se află în topul scumpirilor din ultimele 12 luni, cu o creştere a preţurilor de 37,94% per ansamblu, însă tariful la gaze a avut cea mai mare creştere din rândul serviciilor, de 70,64%, energia electrică scumpindu-se cu 17,58%, iar încălzirea termică cu 22,98%”.

1563 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea: PSD ”are aşteptări” de la ministrul Popescu. Glumiţi, nu?

COMENTARIU Marius Oprea - PSD ”are aşteptări” de la ministrul Popescu. Glumiţi, nu?

Faţă de aceste scumpiri, Virgil Popescu a întîrziat cu măsurile. Consiliul Concurenţei, ca şi Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul energiei îşi dau cu stîngul în dreptul. Mai precis, nu fac nimic, pe un purcoi de bani primiţi ca salariu. Ei bine, în tot acest context s-a trezit şi PSD-ul (tot timpul îmi vine să lungesc silabele, dar nu mai e de actualitate), să-l critice pe ministrul Popescu.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat la începutul săptămînii că ”se lucrează intens în grupul pe Energie din PSD împreună cu cei din interiorul guvernului”, dar nu la fel se întîmplă la Ministerul Energiei, deşi ”partenerii de coaliţie” liberali au înţeles şi ei că e nevoie de reglementări clare, cît mai repede. Din cauza complicaţiilor de calcul şi decontări ale subvenţiei, cum ştiu toţi românii, facturile la energie au întîrziat: cît şi cînd vor veni, e o aşteptare ca a unui cutremur. Dar ministrul Popescu e singurul netulburat.

”Nici astăzi domnul Popescu nu a venit cu ceva consistent în această zonă deşi ar fi trebuit să facă acest lucru de foarte multă vreme. Problema energiei este importantă”, a spus purtătorul de cuvînt al PSD. Cine se aştepta să fi venit? Vă amintiţi cum a amînat Ciucă o şedinţă de guvern, pentru că la Ministerul Energiei nu terminaseră cu ordonanţa privind subvenţiile? Ei bine, nici acum se pare că nu e vreo grabă. La Ministerul Energiei e linişte şi pace. Şi ministrul nimic nu face, ca măcar o rimă să fie gata, dacă despre reglementări în domeniul energiei nu poate fi vorba.

Cineva, un jurnalist cu bun simţ, l-a întrebat pe Radu Oprea dacă PSD o să ceară demisia lui Virgil Popescu de la Ministerul Energiei. Veste bună: Oprea a spus: „Acesta e un subiect pe care l-am abordat şi azi dimineaţă, împreună cu colegul meu Daniel Zamfir, cînd am făcut o prezentare a informării deplasărilor, atît la Complexul Energetic Hunedoara, cît şi Complexul Energetic Oltenia, unde am constatat că ceea ce ni se spunea, că ar trebui închise Grupurile pentru că poluează, nu este adevărat. Atâta timp cât asupra acestei chestiuni nu a venit cu nişte concluzii clare şi încă în legea decarbonării sînt două Grupuri care sînt prevăzute a fi închise până la sfîrşitul anului, credem că trebuie să se ducă să îşi facă foarte repede treaba la Bruxelles şi în funcţie de ce rezultate obţine acolo, să avem şi această discuţie”. Dar ministrului Popescu îi e mai uşor să închidă, chiar şi înainte de termen, cum s-a întîmplat, dacă vă reamintiţi, cu Termocentrala de la Mintia, victimă a incompetenţei, delăsării şi slugărniciei faţă de orice vine de la Bruxelles, unde cărbunele pare că e bun numai dacă arde în Occident.

Colac peste pupăză, a venit la începutul săptămînii şi demisia lui Vasile Dâncu de la Ministerul Apărării, un gest care îl pune pe Iohannis în aceeaşi postură în care l-a pus şi Laura Codruţa Kovesi: el e de vină. PSD-ul încearcă marea cu degetul şi, la aceeaşi conferinţă de presă, au anunţat că ei cedează Ministerul Apărării, unde a revenit Ciucă, interimar. E greu de presupus că PNL-ul ar ceda, însă, la schimb, Energia – deşi bine ar face. Dar nu: Popescu e limita superioară a gîndirii liberale.

Că PSD-ul ”aşteaptă măsuri” de la Virgil Popescu ”energicul” e, fireşte, o glumă. Cam slabă. Singura lovitură de forţă, că tot au cedat Ministerul Apărării, unde niciun pesedist n-ar putea ”mişca în front” din cauza ”comandantului suprem”, ar fi să ceară, la schimb, un singur lucru: înlocuirea lui Virgil Popescu, de la Ministerul Energiei, cu oricine altcineva, tot de la liberali. Cota lor în sondaje ar creşte, direct proporţional cu cît au crescut, sub ministeriatul numitului Popescu, facturile la energie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici