COMENTARIU Marius Oprea. Soarta PNL-ului e din ce în ce mai vizibilă: cu un picior în mocirlă şi cu celălalt în groapă

Al treilea dosar ”american” al lui Cîţu pluteşte în aer, iar despre Orban apar ştiri că s-ar fi îmbătat la o şedinţă de guvern. Liberalii află, în pragul alegerilor, toate păcatele viitorului lor lider. Dar şi alegătorii. Rezultatul se vede în sondaje, unde liberalii scad cu un procent pe lună. Războiul pentru şefia partidului se duce pînă ce nu va mai rămîne piatră peste piatră din edificiul liberal.

5266 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea. Soarta PNL-ului e din ce în ce mai vizibilă: cu un picior în mocirlă şi cu celălalt în groapă

Despre alegerile de la PNL se spune că sînt ”în stil american”, cu atacuri, scotociri în trecut şi spălarea rufelor în public. Pentru liberali, efectul e unul mai degrabă devastator. Mult mai inteligenţi, cei din USR-PLUS merg în propriile alegeri pe modelul tradiţional, autohton – mizeria, oricîtă ar fi, rămîne sub preş.

Aceste alegeri modifică şi configuraţia politică, astfel încît pare, prin amploarea scandalurilor provocate, că la ele participă toată coaliţia, dar şi opoziţia. Toată suflarea politică din România. Se vorbeşte peste tot numai despre asta, cum nu s-a mai întîmplat pînă acum în legătură cu alegerile interne dintr-un partid.

Presa abundă de ştiri, în fiecare zi. Numai ieri, ”pe surse”, s-a afirmat că, la intrarea pe ultima turnantă a alegerilor, s-ar fi dat OK-ul şi pentru dosarul UNIFARM, unde a fost inclus Ludovic Orban ca posibil ”penal”, pentru a-l ”linişti” definitiv, după o reţetă deja folosită în cazul lui. E o acţiune preventivă, pentru ca al treilea dosar Cîţu, cel în care premierul consumă ”droguri”, să nu-şi mai producă efecte, sau ca acestea să fie minore în raport cu situaţia penală în care va fi Orban. 

Între timp, a mai ieşit la iveală şi o mică ”scăpare” a lui Cîţu, în CV-ul său, corectată chiar de către Universitatea din Iowa. Cîţu n-a fost înscris la niciun doctorat. Florin Cîţu a susţinut că, între 1997-1999, a făcut un masterat la Universitatea de Stat din Iowa şi apoi, până în 2002, a studiat la aceeaşi universitate pentru doctorat, însă ”fără dizertaţie”. Potrivit Universităţii, Florin Cîţu a obţinut doar un Master of Science în Economie pe 11 mai 2002 şi nu a făcut niciun fel de studii doctorale, neprimind titlul de doctor sau doctorand. Cîţu a recunoscut şi el ”eroarea”, că a terminat un master în 2002 şi nu în 1999, cum apare în CV-ul oficial şi cum a pretins pînă în prezent. E mai ”distins” să fi fost şi înscris la un doctorat, dar n-a fost să fie. În CV-ul său a dat însă bine – pînă acum.

La toate mişcările pe frontul intern liberal se spune că pune umărul interesat şi USR-PLUS, cu o recompensă pe măsură. Dan Barna va fi uns preşedinte la Cameră, Alina Gorghiu va ajunge şefă la Senat, iar Anca Dragu, actuala preşedintă a Senatului, va primi un portofoliu în guvern, probabil pe cel al lui Barna – de vicepremier. Totul pare realizabil, iar Orban se vede prins în corzi. Dar cine-l cunoaşte ştie că el nu se predă atît de uşor şi că va duce lupta pînă la capăt.

O ultimă dezvăluire, apărută fără menajamente în presă – fără îndoială, din tabăra lui Cîţu, cu asistenţă useristă – ne spune că Ludovic Orban s-ar fi îmbătat la o şedinţă de guvern şi se oferă şi detalii. Ar fi vorba de şedinţa din 28 octombrie 2020, care a fost condusă de către Orban după ce a băut pălincă, alături de alţi colegi, într-un spaţiu din spatele sălii de şedinţe a guvernului, pînă după miezul nopţii. Se mai spune că Ludovic Orban ar fi vrut să reia lucrările, dar că unii membri ai executivului, văzîndu-i starea, au părăsit şedinţa, care a fost suspendată de şefa lui de cabinet. În replică, Orban a declarat că ”niciodată n-am condus sub influenţa băuturilor alcoolice ...” Se referea la maşină şi, prin extindere, şi la şedinţa de guvern amintită.

Dezvăluirea cu ”premierul beţiv” ar trebui, în opinia ”cîţiştilor” să vină în întîmpinarea anunţatului şi aşteptatului ”dosar al prafurilor” (consumului de droguri), care urmează să iasă la iveală în legătură cu Florin Cîţu. Pe tărîmurile liberale, asistăm deci la o bătălie între pălinca autohtonă şi cocaina americană. Aşa s-a mai întîmplat în timpul războaielor austro-turce din epoca fanariotă, cînd armatele celor două imperii se războiau pe teritoriile valahe. Soldaţii austrieci erau înaintea bătăliilor îmbătaţi cu pălincă, turcii drogaţi cu opiu, pentru a le creşte ”curajul” – de unde şi aspectul sîngeros, de adevărate măceluri, ale acestor bătălii.

La liberali, în zilele noastre, se poartă un război fără altă miză, decît că macină încet şi, în opinia nu doar a mea, inexorabil partidul. Mulţi au de profitat din asta. USR-PLUS ar rămîne, cu toată energia lor care se consumă doar ”la claxon”, principala forţă a dreptei. PSD-ul se vede în poziţia de a cîştiga alegerile fără să mişte un deget. Florin Cîţu, la braţ cu Orban, riscă să intre în istorie nu ca preşedinţi, ci ca gropari ai Partidului Naţional Liberal, în corul bocitoarelor Turcan şi Gorghiu, care au împins şi ele partidul, alături de toată asistenţa liderilor locali, în situaţia în care se află: PNL e cu un picior în mocirlă şi cu celălalt în mormînt.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici