COMENTARIU Sorin Avram: Poate-i spune cineva lui Vlad Voiculescu că e ministru

Primarii marilor oraşe din România sunt nemulţumiţi din cauză că Ministerul Sănătăţii le-a pus în cârcă problema vaccinării anti-COVID, dar fără se le dea şi bani pentru organizare, funcţionare şi plata cadrelor medicale.

9068 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Poate-i spune cineva lui Vlad Voiculescu că e ministru

COMENTARIU Sorin Avram: Poate-i spune cineva lui Vlad Voiculescu că e ministru

Asociaţia Municipiilor din România condusă de primarul PNL al Clujului, fostul premier Emil Boc, este deranjată profund de faptul că în proiectul de ordonanţă dedicat vaccinării scrie că ”pentru funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, din bugetul autorităţilor administraţiei publice locale se asigură fondurile necesare asigurării finanţării următoarelor categorii de cheltuieli: a. pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare; b. pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinaţie în alte locaţii în afara unităţilor sanitare”.

În replică, ministrul USR-PLUS al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spune că este vorba despre un document aflat în consultare şi că acesta va fi îmbunătăţit. Totuşi, dacă porneşti consultarea de la 0 lei, primăriile nu se pot aştepta să primească mai mult de 2 lei de la Ministerul Sănătăţii şi de aceea au reacţionat prompt. Dacă în proiectul de ordonanţă s-ar fi vorbit măcar despre alocări bugetare pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar, poate alta ar fi fost situaţia. Ministrul Voiculescu s-a arătat contrariat că AMR a reacţionat prin presă în loc să existe în prealabil un dialog instituţional. Însă, primarii cunosc foarte bine tacticile guvernamentale de ducere cu preşul sau cu zăhărelul. Primarii ştiu foarte bine că guvernele, oricare ar fi acestea, iubesc tergiversarea, astfel încât localităţile să fie puse în faţa faptului împlinit. Primarii ştiu că fără gălăgie, fără expunerea problemelor în spaţiul public, localităţile pe care le conduc sunt obligate să se descurce cum pot. Aşa cum s-a întâmplat şi după izbucnirea pandemiei. Până s-a mişcat Guvernul, primăriile au fost cele care au achizţionat, din banii lor, materiale sanitare şi medicamente, paturi pentru secţiile ATI şi ventilatoare, şi laptopuri pentru învăţământul online.  

Ministrul Sănătăţii invită la dialog într-o chestiune care nu se va întâmpla peste un an - doi, ci se întâmplă acum. Primăriile trebuie ca acum să organizeze centrele de vaccinare, care înseamnă resurse financiare şi umane însemnate, şi trebuie să găsească acum personal medical şi auxiliar care să le deservească. Un personal căruia trebui să-i oferi garanţia că-l vei plăti cu cât trebuie şi când trebuie.

În timp ce problema celei de-a doua etape a vaccinării ar trebui să fie prioritatea priorităţilor pentru Ministerul Sănătăţii, ministrul Vlad Voiculescu se ţine de seminarii, simpozioane, prezentări de europarlamentari şi promovări de mesaje motivaţionale.

În ultima vreme, pe pagina de socializare a ministrului apar mesaje de genul: ”Am rugat medicii plecaţi departe să ne trimită un gând pentru o Românie Sănătoasă. Acesta e mesajul lor (...)”; ”Dacă vă întrebaţi care este diferenţa dintre cele două vaccinuri anti COVID-19. Da, avem o nouă echipă de comunicare la MS”; ”Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu participă la conferinţa <Vaccinarea COVID -19 pe înţelesul tuturor: ce cunoaştem, ce dovezi ştiinţifice există?>, organizată de Colegiul Medicilor din România în parteneriat cu Universităţile de Medicină şi Farmacie”; ”Alin Cristian Mituţa: Ne ştim din 2016, dar parcă e o viaţă. Citiţi-i povestea mai jos, dar uitaţi-vă şi dincolo de cuvinte: veţi vedea hotărâre, înţelepciune, multă multă muncă şi imens de mult bun simţ! De săptămâna asta ne reprezintă pe noi toţi în European Parliament! Tare bucuros sunt!!!”. Vlad Voiculescu ar trebui să nu fie egoist şi să se gândească şi la primari: cu siguranţă că şi aceştia ar vrea să fie bucuroşi, dar pentru asta ar trebui să primească finanţare pentru operaţiunea de vaccinare.

Poate-i spune cineva domnului Voiculescu că vremea simpozioanelor, a şuetelor şi a mesajelor motivaţionale a cam trecut. A cam trecut pentru domnia sa, dat fiind faptul că nu mai este doar un simplu oengist ori un critic aprig al Puterii, ci este ditamai ministrul Sănătăţii şi trebuie să treacă de la vorbe la fapte. Fapte diferite de cele pentru care alţi miniştri ai Sănătăţii au fost puşi la zid de Vlad Voiculescu.   

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici