COMENTARIU Sorin Avram: Poliţia Română, deprofesionalizată. Ofiţeri superiori, la pensie, la numai 49 de ani. Urmează pensionarea poliţiştilor imediat ce termină şcoala?

Accidentul mortal comis de un poliţist în Capitală naşte întrebarea: cine sunt cei care îmbracă uniforma de poliţist?

3759 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Poliţia Română, deprofesionalizată. Ofiţeri superiori, la pensie, la numai 49 de ani. Urmează pensionarea poliţiştilor imediat ce termină şcoala?

COMENTARIU Sorin Avram: Poliţia Română, deprofesionalizată. Ofiţeri superiori, la pensie, la numai 49 de ani. Urmează pensionarea poliţiştilor imediat ce termină şcoala?

Sunt tineri care au absolvit şcoli de agenţi de poliţie sau Academia de Poliţie, dar sunt şi unii care au venit din afara sistemului, pentru că Poliţia duce lipsă de personal. Pentru că în sistemul poliţienesc pensionările se ţin lanţ, se fac angajări din sursă externă, iar procesul de recrutare nu reprezintă un examen dur. Se merge pe principiul că ”decât să nu fie nimeni, mai bine angajăm pe oricine”. De aceea, gradul de profesionalizare al poliţiştilor, în ansamblu, este unul scăzut.

Unii nu se fac poliţişti cu gândul la prins hoţi şi tâlhari, la salvarea fetelor din mâinile proxeneţilor ori la fluidizarea traficului, ci la uniforma care le urcă automat stima de sine, mai ales când uniforma stă tolănită la volanul unei maşini cu sirenă şi girofar. Şi se mai gândesc unii poliţişti la avansările la termen care le mai pun nişte trese pe umăr şi nişte bani în buzunar, dar mai ales la apropiata zi în care ies la pensie de tinerei.

La 48 sau 49 de ani, ofiţeri superiori se pensionează, după ”o muncă în Poliţie de 25 de ani”. Dar femeile care au stat aplecate pe maşina de cusut până la 62 de ani ori bărbaţii care au dat la târnăcop pentru a trage reţele de apă şi canalizare până la 65 de ani nu au muncit? Cum să ieşi la pensie la 49 de ani, când la această vârstă eşti abia la începutul maturităţii profesionale? Pleacă la pensie la 49 de ani un ofiţer experimentat, iar în locul său vine un bărbat de 35 de ani, care până atunci a lucrat în peisagistică şi căruia îi mai trebuie vreo cinci ani până se prinde cum stă treaba, iar după aceea joacă la trecerea timpului, aşteptând să iasă la pensie.

Ori cu Poliţie, ori fără Poliţie, cam tot aia e, pentru că interlopii şi proxeneţii umblă liberi, iar numărul accidentelor grave de circulaţie este pe creştere. Ba, mai rău e cu Poliţie, fiindcă poliţiştii eliberează permise auto contra unor şpăgi sau dau cum maşinile cu girofar peste oameni.
Decât aşa, mai bine fără Poliţie. De aceea ar trebui ca la festivitatea de absolvire a cursurilor şcolilor de poliţie să se organizeze şi petrecerea de pensionare. Asta pentru ca bătaia joc la adresa românilor care muncesc pe brânci până la 62, respectiv 65 de ani, iar la sfârşit primesc o pensie de nimic să fie completă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici