COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Operation ”Sentinel”

956 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Operation ”Sentinel”

COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Operation ”Sentinel”

... sau fără fasoane, pe româneşte, „Operaţiunea Santinela”.

Acesta este numele de cod pentru o amplă acţiune a Uniunii Europene prin agenţiile sale de aplicare  şi impunere a legii.

Ea e menită să asigure protecţia informativă şi anti-infracţională a iniţiativei NewGenerationEU care constă în lansarea planului de redresare a economiilor europene în urma pandemiei.

Suma alocată acestui plan este imensă, peste 800 miliarde de Euro.

Uniunea Europeană a considerat că, în context, crima organizată mână-n mână cu politicieni corupţi va genera „un val” de hoţii dintre cele mai diferite.

Delapidare, spălare de bani, evaziune, corupţie, înşelăciune sau abuz sunt faptele penale pe care „Santinela” este chemată să le descopere, să le documenteze şi, mai ales, să-i identifice pe autori şi să recupereze prejudiciul cauzat.

Acest „task-force” a fost constituit de curând la sediul EUROPOL şi mai cuprinde Biroul Procurorului European, EUROJUST, OLAF, precum şi entităţi specializate din 19 ţări ale Uniunii Europene.

România este şi ea parte din acest grup.

Am aflat asta nicidecum de la autorităţile române ci de la EUROPOL, deşi cred că o astfel de informaţie s-ar fi constituit într-o primă măsură cu caracter preventiv şi pe la noi.

Adică, bă băieţi, nu vă aruncaţi aiurea şi mai uşor cu pianu’ pe scări.

Europa, mai deşteaptă şi înţelegând mai bine rolul prevenţiei, a lansat deja ştirea avertizând că e pregătită să facă faţă prăduielilor.

Ea a înţeles că grupurile criminale se adaptează şi identifică rapid oportunităţile care să le maximizeze profiturile ilegale.

Iar oportunităţile legate de acest şuvoi de bani sunt pe măsură.

Imense, adică !

Tocmai de aceea a constituit această „santinelă”, ca mecanism pentru a dinamiza schimbul de informaţii operative, a conduce şi coordona acţiunile specifice de aplicare a legii.

Directorul Executiv al EUROPOL, d-na Catherine de Bolle, e foarte categorică şi declară că orice acţiune care să afecteze fondurile NextGenerationEU va fi considerată ca o ameninţare directă la adresa cetăţenilor Uniunii Europene

Din câte cunosc, este pentru prima dată când o astfel de abordare en avance la nivelul Uniunii, cu accent pe prevenire, este pusă în aplicare.

Da, dar şi „caşcavalul” e mare !

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici