COMENTARIU Valeriu Şuhan: Să fie de capu’ lor!

De câteva zile, circulă pe WhatsApp un mesaj pe care eu, cel puţin, l-am primit din trei surse, cu nicio legătură între ele, decât aceea că sunt în lista mea de contacte.

398 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: Să fie de capu’ lor!

COMENTARIU Valeriu Şuhan: Să fie de capu’ lor!

Mesajul este, în fapt, o fotografie a unui ecran de telefon conţinând un alt mesaj, pe Facebook.

Mesajul ăsta de pe Facebook are şi un titlu, ”Avertisment”.

Ne ”avertizează” să nu primim măşti de la necunoscuţi care ni le-ar oferi vizitându-ne acasă, pentru că ele, măştile, ar conţine chimicale care ”te doboară la rece”. De asemenea, ca o concluzie, ca un corolar al înţelepciunii autorului, ne mai spune că ”rata criminalităţii va creşte”.

De fapt, şi de drept, conţinutul e o tâmpenie.

O tâmpenie periculoasă, însă, pentru că poate induce panica, frica, neîncrederea.

Lăsând la o parte greşelile gramaticale evidente, se poartă tot mai des în ultimul timp şi chiar la case mari sau topica ciudată, vă rog să observaţi că la finalul textului, apare sintagma ”evaluează traducerea”.

Ca urmare, nu trebuie să fii foarte deştept să înţelegi că textul nu e conceput şi nici scris de un român, că el este o traducere a unui text dintr-o altă limbă.

Cu toate astea, mesajul a devenit viral foarte repede. De ce, oare ?

Sigur, există mulţi proşti pe lumea asta şi ei se manifestă cu dezinvoltură, nu prea ai ce să le faci. Au un soi de entuziasm care debordează şi n-ai soluţii. Ei sunt cei care viralizează un astfel de mesaj, cu un sentiment stupid eroic. Ăştia sunt iremediabil pierduţi.

Cel mai trist e că în astfel de capcane cad şi mulţi, foarte mulţi, oameni oneşti. Sunt cei care departe fiind de cei dragi le poartă nu numai dorul, dar şi grija. E adevărat, nici ei nu stau foarte mult să analizeze conţinutul, pentru că în primul rând, sunt protectori şi îl trimit dragilor lor, ca să le atragă atenţia şi să fie precauţi. Ei sunt cu adevărat oneşti.

Ok, am aflat că prostia şi onestitatea, în mod paradoxal şi nefericit, şi-au dat mâna pentru a viraliza un astfel de mesaj periculos.

Dar, de ce mesajul ? Ce-i cu el ? De unde vine ? Cine a fost interesat să-l lanseze, fiind evident, o minciună intenţionată? Ce urmăreşte ?

Am mai comentat pe tema asta. Nu vreau să mă repet, dar totuşi, pentru a nu lăsa lucrurile în aer, punctez doar, că astfel de acţiuni sunt construcţii conştiente, bine concepute şi duse la îndeplinire cu profesionalism, de către structuri informative. (de stat, private ori... privatizate). Ele au menirea de a măsura gradul de permeabilitate al indivizilor, al societăţii în ansamblu, la stimuli manipulatori. Chiar tâmpenii fiind.

De fapt, în special pentru că sunt tâmpenii ! Asta dă mai multă acurateţe măsurătorii. Se ”vede” cât de mult şi cât de repede poate fi paralizată voinţa unei colectivităţi, a unui popor.

Aceasta este o temă foarte serioasă. Modalităţi de acest gen de a evalua starea moral-volitivă a unei mulţimi nu au un scop ştiinţific. E ştiinţă acolo, cu siguranţă, dar scopul e reprezentat de îndeplinirea unei misiuni din tactica războiului hibrid.

Cum ziceam şi cu ocazia acelui comentariu pe tema asta, să fie de capu’ lor…

Hai, să fim noi mai deştepţi şi să ne uităm cu mai multă atenţie la ce difuzăm.

Aş mai avea un gând, acela că suntem îndreptăţiţi zic eu, să aflăm mai multe şi cred că, la câte servicii avem, ori poate chiar parchetul s-ar putea sesiza, ar fi de dorit, ne-ar plăcea chiar, aşa, de dragul siguranţei cetăţeanului, smart sau nu, nu contează, suntem cu toţii ”ai noştri”, să mai punem stop tâmpeniilor care duc la înfricoşarea oamenilor. Mai ales acum.

Până atunci, rămâne cum am stabilit, să fie de capu’ lor, al ălora de sunt chitiţi pe creierii noştri. Au ei ceva cu direcţia noastră...

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici