Ion Cristoiu: De ce m-am vaccinat? Ca să nu fiu tratat nu peste mult timp ca un cetăţean de mâna a doua

  • Ion Cristoiu: În mai multe rînduri, inclusiv în postarea video de luni seara, am explicat de ce mă vaccinez. Nu pentru că aş avea încredere în vaccin, ci pentru că, din cîte-mi dau eu seama, un cetăţean nevaccinat va fi atît în România, cît şi în lume un paria.
  • Ion Cristoiu: La nivel oficial, atît în România, cît şi în UE, nu cred că se va decide în favoarea unei discriminări. Aşa cum se vede deja din campania plătită de Guvern, cei care refuză să se vaccineze sînt deja ţinta unor acuzaţii grave. Venite nu de la autorităţi, ci de la cetăţenii care vor să se vaccineze.
  • Ion Cristoiu: Când se va realiza că mulţi cetăţeni refuză sau şovăie să se vaccineze, vor intra în joc iniţiativele aşa-zis particulare. Firme mari şi mici vor primi în sediu, la muncă, doar angajaţii care vor avea certificat de vaccinare sau test. La fel va fi la urcarea în avion, la intrarea într-un mall, la intrarea într-o policlinică
25563 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: De ce m-am vaccinat? Ca să nu fiu tratat nu peste mult timp ca un cetăţean de mâna a doua

Publicistul Ion Cristoiu, care s-a vaccinat anti-Covid, avertizează că, deşi oficial nu se vor face discriminări între cei vaccinaţi şi nevaccinaţi, vor apărea iniţiative particulare care vor interzice accesulor celor neimunizaţi în avion, în mall-uri sau la locul de muncă, transformându-i într-o paria atât în România, cât şi în afara ei.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

“Aşadar, m-am vaccinat.

Un filmuleţ postat pe cristoiublog.ro, în Jurnalul meu video, mă surprinde zicînd două vorbe istorice, potrivit tradiţiei deja instaurate de Klaus Iohannis.

Aceea de a nu face nimic din ceea ce e omenesc – inclusiv de a te spăla pe dinţi sau a te bărbieri în oglindă – fără a spune ceva istoric şi, evident, transmis contemporanilor în direct sau înregistrat.

Spre deosebire de Klaus Iohannis, eu am rostit vorbele istorice nu după, ci în timp ce mi se făcea vaccinul, gol pînă la brîu. În timp ce mi se făcea vaccinul, pentru că doar atunci am fost filmat. La bustul gol, deoarece am ajuns la vaccinare în grabă, fără a-mi putea pregăti pentru momentul antologic un tricou, precum Florin Cîţu. Graţie tricoului, Florin Cîţu a putut transmite contemporanităţii, în timp ce se vaccina, o zicere celebră, sub formă scrisă pe pînză. Eu însă, cum eram gol pînă la brîu, n-aveam cum proceda astfel, numai dacă nu-mi trecea prin cap să-mi scrijelez pe piele un slogan pro-vaccinare.

În mai multe rînduri, inclusiv în postarea video de luni seara, am explicat de ce mă vaccinez. Nu pentru că aş avea încredere în vaccin, ci pentru că, din cîte-mi dau eu seama, un cetăţean nevaccinat va fi atît în România, cît şi în lume un paria. După declaraţia Ursulei von der Leen, preşedinta Comisiei Europene, despre posibilitatea unui paşaport de circulaţie pentru cei vaccinaţi, mai mulţi lideri, între care şi Klaus Iohannis, au bombănit faţă de o asemenea propunere. Pe tărîmurile noastre mereu mioritice, chiar şi iarna, autorităţile au dat asigurări că o asemenea discriminare nu se va petrece.

La nivel oficial, atît în România, cît şi în Uniunea Europeană, nu cred că se va decide în favoarea unei discriminări.

Înseamnă asta că eu m-am înşelat şi mă înşel susţinînd că un cetăţean nevaccinat va fi un paria în România şi în lume, un cetăţean second hand?

Fireşte că nu.

La nivel oficial nu se va impune o asemenea discriminare. Spre deosebire de dictaturi, care încalcă de-a dreptul libertăţile individuale, democraţiile le încalcă în chip subtil, continuînd să declare public, în chip ipocrit, că le respectă. Lockdown-ul din România şi din Europa a însemnat o gravă încălcare a libertăţii individuale de a circula. Cenzurarea site-urilor care puneau la îndoială Pericolul Coronavirus a contrazis libertatea de expresie. Închiderea bisericilor a fost un atentat la libertatea religioasă. În dictaturi lockdown-ul ar fi fost impus pur şi simplu. În democraţii, el a fost impus sub protecţia înflorită a fel de fel de farafastîcuri democratice. Starea de urgenţă n-a fost proclamată de Klaus Iohannis în chip dictatorial. Ea a fost supusă aprobării Parlamentului. Da, dar pînă la urmă, drepturile omului au fost încălcate mai abitir decît în dictatură. Cu ajutorul Parlamentului.

Lucrurile se vor petrece aproape identic şi în cazul vaccinării.

În comunism, vaccinarea era obligatorie. În democraţie aşa ceva e imposibil. Vaccinarea e benevolă. Prin urmare, în democraţie, oamenii sînt liberi să nu se vaccineze. Nu li se va putea impune vaccinarea nici măcar prin introducerea discriminării, impunînd oficial paşaportul de vaccinare.

Da, dar aşa cum se vede deja din campania plătită de Guvern, cei care refuză să se vaccineze sînt deja ţinta unor acuzaţii grave. Venite nu de la autorităţi, ci de la cetăţenii care vor să se vaccineze.

Oficial un cetăţean va putea să nu se vaccineze.

În practică, va fi imposibil. Asta pentru că, după ce va trece îmbulzeala din primele zile ale vaccinării, din etapa a doua (îmbulzeală care nu anunţă un succes al vaccinării, deoarece aşa e la început) numărul doritorilor o să scadă. Succesul vaccinării ca soluţie anti-Pandemie depinde categoric de vaccinarea tuturor cetăţenilor. Şi în clipa cînd se va realiza că mulţi cetăţeni refuză sau şovăie să se vaccineze, vor intra în joc iniţiativele aşa-zis particulare:

Firme mari şi mici vor primi în sediu, la muncă, doar angajaţii care vor avea certificat de vaccinare sau, în lipsa acestuia, testul făcut cu o zi înainte. Cui dracu îi dă mîna să se testeze în fiecare zi? Autorităţile vor declara că n-au ce face, e vorba de iniţiativa particulară. Patronii sau managerii vor argumenta că ei le-ar da drumul şi celor nevaccinaţi, dar restul salariaţilor, vaccinaţi deja, se opun intrării în clădire.

La fel va fi la urcarea în avion, la intrarea într-un mall, la intrarea într-o policlinică. Nimeni nu condiţionează intrarea cetăţenilor de posesia unui certificat de vaccinare. Da, dar ceilalţi cetăţeni, clienţi, cer să nu fie admişi nevaccinaţii. Nu de alta, dar sînt un pericol. Şi cetăţenii chiar vor cere ca la intrarea într-un mall să se arate certificatul de vaccinare.

Optimiştii îmi vor replica spunînd că şi vaccinaţii sînt cetăţeni conştienţi de necesitatea respectării stricte a libertăţii de a te vaccina, şi, prin urmare, vaccinaţii vor admite existenţa, alături de ei a nevaccinaţilor.

Aşa să fie?

Păi să reamintim că Guvernul a înfiinţat o linie directă pentru cetăţenii care voiau să toarne pe cei ce nu purtau mască.

Să reamintim că presa, în care lucrează cei mai luminaţi cetăţeni, a denunţat fără să clipească pe cei ce nu purtau masca, reclamînd sancţionarea acestora de către organele de ordine.

Sfatul meu e aşadar următorul:

Vaccinaţi-vă dacă nu vreţi să fiţi paria ai României şi ai Lumii!”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici