Ion Cristoiu: După ce-a acuzat-o că vrea să dea Ardealul ungurilor, Klaus Iohannis o invită să facă parte din Guvernul Meu!

  • Ion Cristoiu: Miercuri, 29 aprilie 2020. La ora 12 şi un sfert, transmis în direct de toate televiziunile de ştiri, de televiziunea publică şi de radioul public, preşedintele României apare la tribuna oficială de la Cotroceni şi afirmă că PSD a ajutat UDMR în Parlament ca să dea Ardealul ungurilor
  • Ion Cristoiu: În Mesajul adresat Naţiunii de către Klaus Iohannis, iniţiatoarea Legii perfide, prin care se înlesnea Autonomia Ţinutului secuiesc, era UMDR şi nu PSD. PSD fusese doar complice
  • Ion Cristoiu: Acum din cîte se vede, Klaus Iohannis a invitat UDMR să facă parte din Coaliţia de Guvernămînt intitulată şi Coaliţia Mea. În această Coaliţie, UDMR stă umăr la umăr cu USR, al cărei reprezentant o acuza public de antiromânism
15535 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: După ce-a acuzat-o că vrea să dea Ardealul ungurilor, Klaus Iohannis o invită să facă parte din Guvernul Meu!

Ion Cristoiu: După ce-a acuzat-o că vrea să dea Ardealul ungurilor, Klaus Iohannis o invită să facă parte din Guvernul Meu!

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că UDMR ar fi trebuit să condiţioneze intrarea în coaliţia guvernamentală de o declaraţie publică a preşedintelui Iohannis în care să admită că a greşit atunci când a acuzat Uniunea că a complotat cu PSD să dea Ardealul ungurilor, printr-o lege pe care a iniţiat-o  în Parlament.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Miercuri, 29 aprilie 2020. La ora 12 şi un sfert, transmis în direct de toate televiziunile de ştiri, de televiziunea publică şi de radioul public, preşedintele României apare la tribuna oficială de la Cotroceni, cu drapelul ţării în spate pentru a adresa Naţiunii următorul Mesaj:

<Bună ziua, dragi români! Jó napot kívánok, PSD!

Este incredibil, dragi români, ce se întîmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor.

Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înţelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înţelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale naţiunii să fie hotărîte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României şi împotriva românilor. Este inadmisibil aşa ceva şi, pînă sînt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista!

Vă mulţumesc!>

În mai multe rînduri am subliniat că intervenţiile prezidenţiale sînt de grade diferite, în funcţie de importanţa semnalului pe care şeful statului vrea să-l transmită Naţiunii. Una e de exemplu o părere postată pe Facebook, prin asta înscriindu-se în registrul de dat cu părerea a persoanei care e preşedintele, şi alta e aceeaşi părere expusă într-un interviu, supus regimului de taifas. Dacă aceeaşi opinie e formulată într-un răspuns la o conferinţă de presă, chiar dacă mai puternică decît înscrierea într-un interviu, ea n-are semnificaţia oficială a prezentării sale în Declaraţia de presă care deschide conferinţa de presă. Menţionarea în Statement, care e totdeauna scris înainte de deschiderea întîlnirii, mărturiseşte în protocolul de stat că preşedintele consideră de o importanţă deosebită nu numai opinia, dar şi chestiunea asupra căreia se pronunţă opinia. Pe ultima treaptă, cea mai de sus, se află Mesajul către Naţiune. Luînd forma unei declaraţii prezentate de preşedinte de la tribuna de la Cotroceni, cu steagul în spate, Mesajul avertizează că preşedintele vede în chestiunea abordată una de interes naţional. Prin urmare, poziţia sa în chestiunea respectivă, prezentată pe un ton solemn, e una la care Naţiunea trebuie să ia seamă.

Ştiind aceste lucruri, şi obişnuit, din studiul istoriei, să iau în serios faptele şi vorbele conducătorilor, dincolo de care am căutat să aflu totdeauna raţiunea de stat, cea care explică intervenţii publice bizare pentru marele public, dar normale pentru conducător, avînd la dispoziţie informaţii ascunse marelui public şi mai ales acea viziune de sus, integratoare, asupra prezentului, am publicat pe 4 mai 2020, pe cristoiublog.ro comentariul De ce sînt convins că SRI l-a informat pe şeful statului în legătură cu actul de trădare naţională al lui Marcel Ciolacu. Scriam atunci că prin acest Mesaj preşedintele României acuză direct, fără menajamente, pe preşedintele principalului partid de Opoziţie, Marcel Ciolacu, de trădare naţională:

<Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele principalului partid de Opoziţie era acuzat de a fi făcut o înţelegere cu premierul unei ţări vecine, membră UE şi membră NATO, pentru a-i ceda o parte însemnată din teritoriul naţional. Din punct de vedere penal, infracţiunea de care era acuzat Marcel Ciolacu apare în articolul 394, Cod Penal, capitolul Infracţiuni contra securităţii naţionale:

«Trădarea

Fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, prin: (...)

c. aservire faţă de o putere sau organizaţie străină
se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.»

Potrivit lui Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu a intrat în legătură cu o putere străină – Ungaria – în scopul de a ştirbi unitatea şi indivizibilitatea statului prin cedarea Ardealului.>

 În aceste condiţii – notam – era de aşteptat ca SRI să se pronunţe. Fie precizînd că preşedintele are dreptate, fie arătînd că Serviciul n-are nici o dovadă că acuzaţia e corectă :

Pe 30 aprilie 2020, Marcel Ciolacu a făcut o declaraţie de presă care a vizat şi SRI:

<Solicit serviciilor de informaţii să iasă public şi să spună dacă i-au trimis preşedintelui Iohannis vreo informare referitoare la acuzaţiile aduse la adresa mea şi a PSD>.

Seara, am avut un dialog cu Marcel Ciolacu la cristoiuTv despre această solicitare. Marcel Ciolacu a explicat şi de ce a făcut-o:

<Domnule Cristoiu, eu n-am fost acuzat de către un deputat de prin parlament sau de către un senator, sau chiar de un lider politic. Eu am fost acuzat de persoana care reprezintă cea mai înaltă funcţie într-un stat. Presupun că preşedintele unei ţări cînd acuză chiar liderul Opoziţiei de ceva înseamnă că există nişte informaţii.>

Cele două momente – acuzaţia lui Klaus Iohannis şi solicitarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, preşedinte al principalului partid de Opoziţie – obligau SRI să reacţioneze.

Duminică, 3 mai 2020, purtătorul de cuvînt al PSD a declarat în chip oficial:

<SRI nu mai poate să tacă. În această situaţie, de o gravitate extremă, Partidul Social Democrat cere Serviciului Român de Informaţii să ia atitudine publică şi să spună dacă există informaţii legate de acest aşa-zis troc menţionat de preşedintele Iohannis. În cazul în care Serviciul Român de Informaţii nu va ieşi public, Partidul Social Democrat va convoca Comisia pentru controlul SRI din parlament, pentru a solicita în parlament răspunsurile de care toţi avem nevoie.>

Pe 4 mai 2020, observam că deşi au trecut patru zile, SRI n-a răspuns. Au trecut de atunci nu patru zile, ci şapte luni. Nici azi SRI n-a răspuns. La vremea respectivă m-am ocupat de acuzaţia adusă PSD de către preşedinte. În realitate, acuzaţia principală viza UDMR. În Mesajul adresat Naţiunii de către Klaus Iohannis, UDMR era cea care voia să dea Ardealul ungurilor. Iniţiatoarea Legii perfide, prin care se înlesnea Autonomia Ţinutului secuiesc, era UMDR şi nu PSD. PSD fusese doar complice, acceptînd ca legea să treacă în chip tacit prin Camera Deputaţilor. Drept consecinţă, UDMR a răspuns violent prin Kelemen Hunor. Citez :

<Klaus Iohannis, isterizat şi nervos, a avut o declaraţie nedemnă pentru un preşedinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent şi periculos: ungurii ne iau Ardealul.

Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan şi se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs şi orice fel de instigare. Preşedintele trebuie să-şi ceara scuze pentru acest derapaj periculos>.

Au urmat, ţin să reamintesc, reacţiile oficialilor din Ungaria, toate sub semnul protestului.

Intervenţia lui Klaus Iohannis era o rătăcire de moment? Evident, nu. Pe 4 mai 2020, într-o altă declaraţie de presă de la Cotroceni, Klaus Iohannis acuză PSD c-a ajutat UDMR să promoveze în Senat o altă lege antiromânească:

<Dar iată că vin dovezi că nu a fost o chestiune singulară. Culmea, în Senat a trecut, tot tacit, o altă iniţiativă a UDMR care, practic, se constituie într-un cod administrativ paralel cu cel existent deja, un fel de cod administrativ în varianta UDMR.

Acest cod administrativ introdus de UDMR în circuit parlamentar prevede, de exemplu, ce credeţi, obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal.

De data aceasta PSD nu poate să spună că nu a ştiut, fiindcă această iniţiativă a trecut prin comisiile Senatului, unde membrii PSD au votat pentru.>

Într-un alt comentariu, cel intitulat Cînd USR se coboară la nivelul PRM-ismului otova din primii ani postdecembristi, postat pe cristoiublog.ro din 1 iunie 2020, semnalam un alt atac violent prin care UDMR era acuzată că vrea să dea Ardealul ungurilor. De data asta acuzaţia venea din partea reprezentantului USR în Comisia SRI. Scriam în comentariul respectiv:

<În Comisia de control a SRI, USR, partidul lui Dan Barna, are drept reprezentant pe Lucian Viziteu. Tam-nesam, cînd toată lumea se preocupa de băuta de la Victoria, acesta a remis presei comunicatul intitulat Majoritatea pesedistă refuză să aprobe rapoartele SRI în Parlament ca să nu afle românii despre extremismul etnic din Transilvania.>

 Faptul că rapoartele din ultimii patru ani ale SRI nu au fost prezentate şi dezbătute în Parlament primeşte din partea liderului USR următoarea explicaţie:

<Majoritatea pesedisto-aldistă-udemeristă a refuzat de fiecare dată în ultimii 4 ani să aprobe rapoartele anuale ale Serviciului Român de Informaţii, pentru că acestea conţin informaţii oficiale îngrijorătoare despre ameninţările reprezentate de extremismul etnic din Transilvania.

Dacă aceste informaţii ar fi devenit publice, acest lucru ar fi putut deteriora relaţiile politice dintre PSD şi UDMR. În ultimii ani, PSD şi ALDE au făcut numeroase concesii UDMR şi chiar au promovat sau susţinut prin artificii parlamentare iniţiative legislative care încalcă Constituţia României. Au făcut acest lucru pentru a-şi asigura sprijinul în Parlament>.

Venită din partea unui lider USR explicaţia e halucinantă:

În cel mai pur stil vadimist, ea agită teza naţionalist extremistă a unui pericol întruchipat de UDMR:

<Politicile revizioniste susţinute direct sau indirect de unii lideri extremişti sau chiar de unii lideri UDMR au avut mereu rolul de a ascunde politicile lor dezastruoase şi faptul că nu s-au implicat niciodată să dezvolte în mod real zonele în care trăieşte comunitatea maghiară din România.

Principalele victime ale acestui tip de discurs sunt chiar maghiarii din România>.

 Aşadar, în viziunea preşedintelui Klaus Iohannis, UDMR duce o politică deosebit de periculoasă pentru unitatea şi integritatea României. În această politică, UDMR e ajutată de PSD. Partidul de Opoziţie se manifestă drept complice la politica antinaţională a UDMR din motive politicianiste. UDMR votează în Parlament împotriva Guvernului Ludovic Orban. Acum din cîte se vede, Klaus Iohannis a invitat UDMR să facă parte din Coaliţia de Guvernămînt intitulată şi Coaliţia Mea. În această Coaliţie, UDMR stă umăr la umăr cu USR, al cărei reprezentant o acuza public de antiromânism. Trec peste faptul că liderul UDMR Kelemen Hunor a uitat că i-a solicitate lui Klaus Iohannis să-şi ceară scuze şi că acesta nu şi-a cerut. O formaţiune precum UDMR avea obligaţia să condiţioneze participarea la Coaliţia Mea de scuzele publice ale lui Klaus Iohannis pentru ce a zis acum cîteva luni. Nu era însă normal ca înainte de a invita UDMR la Cotroceni ca să participe la Coaliţia Mea de Guvernare, Klaus Iohannis să declare public c-a greşit prin acuzaţia din 29 aprilie 2020, că UDMR e o formaţiune loială statutului român şi că de aceea o invită să participe la Guvernare? Klaus Iohannis n-a făcut-o De unde eu, om serios, gata să iau în serios vorbele Preşedintelui, pot trage concluzia că Klaus Iohannis ne crede nişte proşti, lipsiţi de memorie. E singura explicaţie a faptului că domnia sa n-a dezminţit, înainte de a invita UDMR la Guvernare, acuzaţiile din aprilie şi din mai. Că doar n-o să cred că preşedintele României a invitat UDMR la Guvernare, pentru că aşa îi va fi mai uşor organizaţiei să ia Ardealul şi să-l dea ungurilor!”

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici