COMENTARIU Lelia Munteanu: "Nici un guvern nu poate interzice o manifestaţie împotriva lui însuşi"

1295 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: "Nici un guvern nu poate interzice o manifestaţie împotriva lui însuşi"

FOTO: pbs.twimg.com

Premierul Netanyahu a acceptat în cele din urmă lockdown-ul (nu de vineri la ora 6, ci de la ora 14), asumându-şi faptul că îşi pune ultrareligioşii în cap, sperând că astfel va putea opri manifestaţiile, cel puţin pe cea din proximitatea reşedinţei sale.

De altfel, în şedinţa de Guvern de ieri problema interzicerii manifestaţiilor a fost în centrul dezbaterilor. Concluzia, la care nimeni n-a mai avut replică, a aparţinut Procurorului General Avichai Mandelblit şi ministrului Justiţiei, Avraham Nissenkorn: "Legal, nici un guvern nu poate interzice o manifestaţie împotriva lui însuşi".

Strategul anticorona Gamzu şi Ministerul Sănătîţii, pe baza datelor furnizate de spitale, au concluzionat că sistemul sanitar nu e încă în pericol de colaps. (Prin martie-aprilie, s-au făcut eforturi mari şi au fost achiziţionate 5.000 de ventilatoare, pe care acum se aşterne praful). În acest moment, Israelul are 500 de bolnavi în stare gravă, dintre care doar 135 cu ventilaţie mencanică.

Se pare că o metodologie solidă de anchetare epidemiologică va fi functională începând cu 1 noiembrie. Fără o metodologie bine pusă la punct, orice lockdown e inutil, fiindcă nu pot fi menţinute beneficiile acestuia dacă nu se taie lanţul contaminărilor.

Perioada de trei săptămâni aleasă pentru carantina totală pare perfectă – majoritatea instituţiilor nu prea lucrează de la Rosh Hashana (Anul Nou) până la Sukot (Sărbătoarea Corturilor), iar şcolile şi grădiniţele sunt în vacanţă. Numai că, tocmai în această perioadă, industria ospitalieră şi reţelele comerciale duduiau, având cea mai profitabilă activitate din an (cum se întâmplă la noi în decembrie).

Inamicul lockdownului, ministrul Locuinţelor şi Construcţiilor, fostul ministru al Sănătăţii, ultrareligiosul Yaakov Litzman a demisionat. O demisie de onoare? Nici în Israel nu există aşa ceva. Litzman ştie că, în câteva luni, va trebui să-şi părăsească postul, având pe rolul instanţei un dosar de mită. Asta e legea: un ministru nu poate continua să rămână în funcţie odată ce a dobândit calitatea de inculpat. Un prim ministru - da.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici