100 de zile de la invazia lui Putin. Care este situaţia din prezent în războiul din Ucraina

În urmă cu 100 de zile în primele ore ale dimineţii într-un discurs preînregistrat Putin declanşa invazia Ucrainei. Speranţele preşedintelui rus pentru o victorie rapidă s-au năruit în faţa rezistenţei eroice a ucrainienilor. Cum arată situaţia în prezent?

1425 afișări
Imaginea articolului 100 de zile de la invazia lui Putin. Care este situaţia din prezent în războiul din Ucraina

Foto: AP

Forţele ruseşti ocupă în prezent 20% din teritoriul Ucrainei. După ce la începutul invaziei atacul a venit pe 3 fronturi( Nord, Est şi Sud) acum ruşii îşi concetrează forţele în atacul asupra regiunii Donbas.

Linia frontului se întinde pe o distanţă de peste 1.000 km, potrivit preşedintelui ucrainian Volodimir Zelenski.

"Toate formaţiunile militare ruseşti pregătite de luptă sunt implicate în această agresiune", a declarat Zelenski.

Forţele ruseşti au intensificat atacurile asupra oraşului Severodoneţk, în estul regiunii Donbas. Oficialii britanici din domeniul apărării spun că Rusia a cucerit cea mai mare parte a oraşului.

Severodoneţk este cel mai estic oraş aflat sub control ucrainean, iar guvernatorul regional Serhiy Haidai a declarat că Rusia încearcă să străpungă apărarea oraşului "din toate direcţiile".

Cu toate acestea, el a declarat că trupele ucrainene au desfăşurat contraatacuri, "respingând inamicul pe unele străzi şi luând mai mulţi prizonieri".

Luptele intense ce se dau stradă cu stradă au îngreunat evacuările, a spus el, descriind astfel de eforturi ca fiind "extrem de periculoase". Aproximativ 15.000 de civili au rămas blocaţi, mulţi dintre ei adăpostindu-se la uriaşa uzină chimică Azot.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici