2010 va deveni unul dintre cei mai calzi trei ani înregistraţi vreodată

Anul 2010 va deveni foarte probabil unul dintre cei trei ani cei mai calzi înregistraţi vreodată, a anunţat, joi, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) cu ocazia conferinţei ONU privind combaterea încălzirii climatice, la Cancun, în Mexic.

21 afișări
Imaginea articolului 2010 va deveni unul dintre cei mai calzi trei ani înregistraţi vreodată

2010 va deveni unul dintre cei mai calzi trei ani înregistraţi vreodată (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Este aproape sigur că anul 2010 va figura printre cei trei ani cei mai calzi (alături de 1998 şi 2005), de la începerea înregistrărilor în 1850", a declarat OMM, într-un comunicat.

Secretarul general al OMM, Michel Jarraud, şi-a exprimat speranţa că un raport realizat pe baza datelor transmise de patru instituţii meteorlogice diferite să îi ajute pe oficialii din întreaga lume reuniţi la Cancun până la 10 decembrie să ia deciziile necesare.

"Perioada 2001-2010 a atins un nou record. Acesta va fi deceniul cel mai cald înregistrat vreodată", a precizat el.

La un an de la decepţia pe care a constituit-o summitul de la Copenhaga, delegaţii din peste 190 de ţări încearcă să se înţeleagă în legătură cu mijloacele de a combate încălzirea climatică, dar probabil că la Cancun nu se va ajunge la un acord ambiţios, potrivit AFP.

Temperaturile de la suprafaţa Pământului "au depăşit normalul în majoritatea regiunilor din lume", precizează OMM, dar "anomalii de căldură extremă" au fost înregistrate în două zone precise.

În Canada şi Groenlanda, temperaturile anuale medii au depăşit normalul cu 3 grade Celsius sau mai mult în anumite regiuni. Suprafaţa calotei arctice "a ajuns la un nivel foarte, foarte slab, al treilea cel mai scăzut" nivel înregistrat vreodată, a precizat Jarraud.

În partea de nord a Africii şi Asiei de Sud, până în partea occidentală a Chinei, mercurul a urcat cu până la 3 grade Celsius peste temperatura normală, în aproape toate regiunile.

În acest an s-au înregistrat mai multe evenimente meteorologice extreme: un val de căldură fără precedent în Rusia (aproximativ 11.000 de morţi) sau inundaţii devastatoare în Pakistan, care au afectat milioane de persoane.

În numeroase regiuni temperate din emisfera de nord, iarna a fost anormal de friguroasă, cu un record înregistrat în Irlanda şi Scoţia, după anii '60.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici