8 morţi şi 274 de răniţi după revolta poliţiştilor din Ecuador

Opt persoane au fost ucise şi 274 rănite, joi, în Ecuador, în timpul violenţelor şi confruntărilor cauzate de revolta a mii de poliţişti şi de operaţiunea de salvare a şefului statului, sechestrat de poliţişti, pentru care au fost inculpaţi trei colonei de poliţie.

19 afișări
Imaginea articolului 8 morţi şi 274 de răniţi după revolta poliţiştilor din Ecuador

8 morţi şi 274 de răniţi după revolta poliţiştilor din Ecuador (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trei morţi au fost înregistraţi la Quito şi ceilalţi cinci la Guayaquil, al doilea oraş din ţară, precizează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Acesta adaugă că două dintre victime sunt poliţişti şi celelalte şase sunt civili.

Un bilanţ precedent comunicat de Ministerele de Interne şi al Sănătăţii menţiona moartea a patru persoane şi rănirea altor 193.

Trei colonei de poliţie au fost inculpaţi vineri pentru "tentativă de asasinat" vizându-l pe preşedintele Rafael Correa şi încarceraţi, a anunţat o sursă judiciară.

"Procurorul provinciei Pichincha (unde se află capitala-n.r.) a ordonat plasarea în arest preventiv" a trei colonei, a declarat o sursă judiciară, sub acoperirea anonimatului.

Ei sunt suspectaţi de "tentativă de asasinat împotriva persoanei şefului statului" şi de diverse alte delicte, a precizat sursa, fără a exclude alte arestări.

Cei trei colonei vor compărea sâmbătă în justiţie, pentru o audeire în cursul căreia le vor fi prezentate acuzaţiile formulate împotriva lor.

Joi, aproape 2.000 de poliţişti au manifestat violent în capitala ecuadoriană împotriva unei legi care reduce primele de vechime pentru funcţionari.

Câteva sute au ocupat principala cazarmă de poliţie din oraş, iar alţii s-au instalat în Congres. Un grup de militari a blocat pista aeroportului internaţional care a trebuit să fie închisă.

Venit să se adreseze rebelilor, care au lansat gaze lacrimogene, preşedintele Rafael Correa a fost nevoit să se refugieze într-un spital al poliţiei, unde a fost în final sechestrat timp de mai multe ore de manifestanţi.

El a denunţat o "tentativă de lovitură de stat orchestrată de opoziţie".

Şeful statului a fost eliberat în cursul serii, într-o operaţiune a armatei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici