A început sesiunea specială a Adunării Generale ONU pe tema Ucraina. Şeful ONU: Un conflict nuclear este "de neconceput”

  • A început sesiunea specială a Adunării Generale ONU pe tema Ucraina.
  • Aceasta este cea de-a 11-a sesiune extraordinară de urgenţă a Adunării Generale a ONU, de la prima din 1956.
  • Sesiunea va debuta cu discursurile preşedintelui Adunării Generale (AG) şi ale secretarului general, urmate de discursurile a peste 100 de membri ai ONU în următoarele zile.
3699 afișări
Imaginea articolului A început sesiunea specială a Adunării Generale ONU pe tema Ucraina. Şeful ONU: Un conflict nuclear este "de neconceput”

A început sesiunea specială a Adunării Generale ONU pe tema Ucraina. Şeful ONU: Un conflict nuclear este "de neconceput”

Consiliul de Securitate al ONU a convocat această sesiune după ce a fost împiedicat să acţioneze atunci când Rusia s-a opus vineri prin veto la un proiect de rezoluţie al SUA, care deplângea agresiunea împotriva Ucrainei şi cerea retragerea imediată a tuturor trupelor sale din ţară.
 
Se aşteaptă ca proiectul de rezoluţie al AG să treacă, deoarece nicio naţiune nu deţine drept de veto în această cameră, dar nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, precum rezoluţiile Consiliului de Securitate.
 
Preşedintele Adunării Generale a ONU, Abdulla Shahid, a fost primul care a luat cuvântul. Acesta a declarat că adunarea reprezintă conştiinţa colectivă a umanităţii şi că puterea sa îşi are rădăcinile în autoritatea sa morală.
 
Reamintim că toate cele 193 de naţiuni au un cuvânt de spus în Adunarea Generală, spre deosebire de Consiliul de Securitate, care are cinci membri permanenţi, cu drept de veto, şi 10 membri nepermanenţi care au mandate de doi ani.
 
Shahid a îndemnat toate naţiunile să dea dovadă de curaj moral şi să folosească dezbaterea din următoarele zile nu pentru a "stârni retorica războiului, ci pentru a da o şansă păcii".
 
De asemenea, el le-a reamintit celor 193 de membri ai ONU că, în 1946, Liga Naţiunilor s-a dizolvat din cauza eşecului său de a oferi un mecanism pentru aplicarea securităţii colective internaţionale.
 
El a spus că ONU a fost fondată pentru a lua măsuri colective eficiente pentru prevenirea şi eliminarea ameninţărilor la adresa păcii.
 
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat luni, în cadrul unei sesiuni de urgenţă a Adunării Generale cu 193 de membri, pe tema Ucrainei, că ideea unui conflict nuclear este "pur şi simplu de neconceput", potrivit Reuters.
 
De asemenea, în cadrul acesteia, ambasadorul ucrainean a declarat că Vladimir Putin nu trebuie să apeleze la arme nucleare pentru a rezolva situaţia, ci trebuie să facă exact ce a făcut Hitler în bunkerul său din Berlin în mai 1945.
 
La sesiunea specială a Adunării Generale a ONU pe tema Ucraina, ambasadorul rus a spus că Rusia acţionează în auto-apărare, împotriva armelor nucleare, împotriva pretenţiilor teritoriale ale Kievului asupra Crimeei.
 
Preşedintele rus Vladimir Putin a pus duminică în stare de alertă maximă dispozitivul de descurajare nucleară al Rusiei, o evoluţie pe care Guterres a descris-o drept o "evoluţie înfricoşătoare".
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici