A patra noapte de proteste în Belarus: 6.000 de persoane reţinute, foşti soldaţi care îşi aruncă uniformele şi prezentatori TV care şi-au dat demisia

  • În trei zile, autorităţile din Belarus au reţinut alte 3.000 de persoane, în total ar fi 6.000.
  • De asemenea, au fost reţinuţi şi răniţi cel puţin 50 de jurnalişti.
  • Pe Telegram circulă imagini video cu foşti soldaţi care îşi aruncă uniformele în coşul de gunoi în semn de solidaritate.
  • În acelaşi timp, mai mulţi prezentatori TV la canalele de stat şi-au anunţat public demisia.
2515 afișări
Imaginea articolului A patra noapte de proteste în Belarus: 6.000 de persoane reţinute, foşti soldaţi care îşi aruncă uniformele şi prezentatori TV care şi-au dat demisia

Profimedia

A patra noapte de proteste violente în Belarus. Unii protestatarii au schimbat uşor tactica, iar poliţiştii şi militarii păreau a fi mai puţin activi comparativ cu 9 şi 10 august, scrie Meduza. Miercuri dimineaţa, mai multe femei din Minsk s-au aliniat, lângă piaţa Komarovsky, într-un lanţ uman în semn de solidaritate faţă de protestatarii răniţi.

Seara, lucrurile au luat o altă întorsătură: Momentul în care mascaţii trag cu gloanţe de cauciuc, în timp ce alţii aleargă printre maşini cu bâte în mână. 

Autorităţile din Belarus au anunţat oficial că au fost reţinute 6.000 de persoane în urma protestelor anti-Lukashenko. Totodată, oficialii confirmă că o persoană a murit în timpul manifestanţiilor violente, scrie CNN.

Cel puţin 50 de jurnalişti au fost reţinuţi şi răniţi, a afirmat miercuri Asociaţia Presei Independente din Belarus. În seara zilei de 12 august, pe Telegram au început să circule activ imagini video în care foşti soldaţi ai forţelor speciale din Belarus îşi aruncă uniformele în coşul de gunoi pentru a protesta împotriva diseminării manifestaţiilor paşnice în ţară. În acelaşi timp, mai mulţi prezentatori TV al canalelor de stat şi-au anunţat public demisia, scrie Meduza. 

Un tânăr, aparent soldat din trupele interne sau speciale, se laudă într-un material video postat pe reţelele de socializare că astăzi au primit gloanţe de luptă. După ce imaginile au devenit virale, acesta şi-a şters rapid contul.

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachele, a condamnat violenţele spunând că utilizarea forţei în timpul unui protest ar trebui să fie ultima soluţie. Totodată, UE şi SUA iau în considerare impunerea unor sancţiuni împotriva Belarusului, în timp ce regimurile autocrate precum Rusia şi China şi-au exprimat sprijinul faţă de Lukashenko, subliniază CNN. Putin a fost unul din primii lideri mondiali care l-au felicitat pe Lukashenko pentru câştigarea unui nou mandat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici