Acord istoric de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană. Poroşenko: Acordul este "un prim pas" în vederea aderării Ucrainei

Parlamentul ucrainean a ratificat marţi acordul istoric de asociere cu Uniunea Europeană, concretizând îndepărtarea acestei foste republici sovietice de Moscova. Parlamentul European a ratificat, în acelaşi timp cu Parlamentul ucrainean, acordul de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina.

1236 afișări
Imaginea articolului Acord istoric de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană. Poroşenko: Acordul este "un prim pas" în vederea aderării Ucrainei

Acord istoric de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Textul a fost aprobat de 355 de deputaţi şi nici unul dintre parlamentarii prezenţi nu a votat împotrivă.

După vot, parlamentarii au intonat imnul naţional ucrainean. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat ulterior acordul, în aplauzele celor prezenţi.

Rada (Parlamentul ucrainean) era în legătură video directă cu Parlamentul European de la Strasbourg, unde parlamentarii europeni au ratificat de asemenea acordul de asociere.

În cadrul acestui vot calificat drept "istoric" de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, acordul a obţinut 535 de voturi pentru, 127 de voturi împotrivă şi 35 de abţineri.

Poroşenko: Acordul de asociere cu UE este "un prim pas" în vederea aderării Ucrainei

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat că ratificarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, votată simultan marţi de Parlamentul European şi cel ucrainean, constituie "un prim pas" important în vederea aderării acestei ţări la UE, relatează AFP.

"Cine se va opune perspectivei de aderare la UE spre care facem astăzi un prim pas determinant?", s-a întrebat preşedintele în faţa deputaţilor, cu câteva minute înaintea acestui vot istoric.

El le-a adus un omagiu ucrainenilor ucişi în această iarnă în timpul manifestaţiilor proeuropene din Piaţa Independenţei din Kiev şi celor peste 800 de soldaţi ucraineni morţi în confruntările dintre rebelii proruşi şi armată în estul separatist.

"De la cel de-al Doilea Război Mondial, nici o ţară nu a mai plătit un preţ atât de ridicat pentru dreptul său de a fi în Europa", a subliniat Poroşenko. "Cine, după toate acestea, va îndrăzni să-i închidă Ucrainei poarta Europei?", a continuat el.

"Am rezistat presiunii puternice (a Rusiei). Nu am cedat şantajului. Nici un cuvânt, nici un punct, nici o virgulă din acord nu au fost modificate", a mai spus şeful statului, în condiţiile în care Moscova a avertizat de nenumărate ori Kievul să nu semneze acordul de asociere şi să ţină cont de interesele sale.

Acest acord, care are componente politice şi economice, rămâne însă în mare parte simbolic în acest stadiu, după ce UE a anunţat amânarea intrării în vigoare a acordului de liber schimb până la sfârşitul lui 2015, pentru a permite discuţii cu Rusia, care se opune acestui acord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici