AFP: Poliţişti români, în patrulă în zona catedralei Notre Dame din Paris

Cei 25 de poliţişti români care participă la o misiune de cooperare cu forţele de ordine franceze patrulează zonele turistice din Paris pentru a identifica şi stopa infracţionalitatea în care sunt implicaţi cetăţeni de origine română, relatează AFP, care i-a însoţit într-o astfel de patrulă.

480 afișări
Imaginea articolului AFP: Poliţişti români, în patrulă în zona catedralei Notre Dame din Paris

AFP: Poliţişti români, în patrulă în zona catedralei Notre Dame din Paris (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Când apare în împrejurimile catedralei Notre-Dame din Paris, poliţistul român Gelu Manolescu, în uniforma sa cu sigla "Poliţia", provoacă mereu acelaşi efect: grupuri de tineri români care se întorc brusc şi se refugiază pe celălalt mal al Senei.

De două luni, 25 de poliţişti români în uniforme şi colegi de-ai lor francezi patrulează zonele turistice pariziene având ca misiune cunoaşterea şi oprirea delincvenţei românilor, ca urmare a multiplelor sesizări ale poliţiei din Paris.

Cinci femei stau şi îl observă de departe pe poliţistul român în uniformă, împreună cu doi colegi francezi, în mijlocul capitalei Franţei. "Sunt tot timpul surprinse", declară Manolescu.

El a avut timp două luni să devină cunoscut printre delincvenţii români. La fel ca şi ceilalţi 24 colegi români, Gelu Manolescu patrulează constant locurile indicate de poliţie unde ar putea acţiona infractorii români, mai ales puncte turistice precum Montmartre, Trocadero sau Louvre.

Având 34 de ani, Manolescu şi-a lăsat acasă soţia şi copiii pentru a lua parte la această misiune. El a învăţat franceza în şcoala generală. Fost purtător de cuvânt al poliţiei din Constanţa, el are 13 ani de activitate.

"Suntem aici pentru a ajuta şi a asista în mod direct autorităţile franceze în acţiunile juridice împotriva criminalităţii de drept comun care implică cetăţeni români", explică Manolescu.

Poliţiştii francezi cu care el patrulează sunt de acord. Această operaţiune le oferă şansa unei "abordări diferite", spun aceştia, chiar dacă doar pentru a "depăşi barierele lingvistice". Noutatea este faptul că pot comunica: "Atunci când poliţiştii români sunt prezenţi, ei pot comunica foarte bine" cu românii reţinuţi, spunea un poliţist francez.

Conform prefecturii poliţiei din Paris, această cooperare este o "adevărată reuşită". În urma acestei misiuni s-au putut face "aproximativ 1.000 de identificări" ale unor români de pe străzile publice.

"Cel mai important lucru este de a stabili cine sunt aceste persoane, cu cine au venit în Franţa şi care le sunt resursele", declară Manolescu.

Mulţi români cu care acesta a intrat în contact sunt originari din Videle, la 70 de km de Bucureşti. Este vorba în multe cazuri despre minori, între 12 şi 16 ani, veniţi în Franţa "cu toată familia".

Autorităţile franceze au indicat frecvent problemele provocate de membrii comunităţii romilor, veniţi în marea majoritate din România. Franţa a fost criticată sever în vara anului 2010, când şi-a anunţat dorinţa de a desfiinţa taberele de romi şi trimiterea lor înapoi în România.

La Notre-Dame, "10 până la 15 români" prezenţi în fiecare zi, conform lui Manolescu, sunt cunoscuţi pentru înşelăciuni sub pretextul unor acţiuni umanitare, cerşetorie în manieră agresivă şi furturi din buzunare, chiar în interiorul catedralei.

Poliţistul român acordă o importanţă deosebită acestor fapte, având însă grijă să nu se folosească de preconcepţii în acest joc de-a şoarecele şi pisica. "Nu stigmatizăm pe nimeni. Suntem aici doar pentru a ne face meseria", spune Manolescu.

El a mai menţionat faptul că în decursul acestor două luni nu s-a confruntat cu nici o situaţie într-adevăr dificilă. "Suntem respectaţi", afirmă poliţistul român.

Manolescu, care nu mai vizitase Franţa niciodată, ar dori să participe şi la o posibilă a doua misiune de acest gen. "Am adunat multe informaţii de pe stradă, pe care le lăsăm la dispoziţia autorităţilor. Acestea vor putea trage concluziile", a mai declarat Manolescu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici