Ahmadinejad: Iranul nu are nevoie de bomba atomică

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, aflat în Benin, în cadrul unui turneu în Africa de vest, a apărat programul nuclear controversat al ţării sale, unul paşnic în opinia sa, şi a negat intenţia Teheranului de a se dota cu bomba atomică.

381 afișări
Imaginea articolului Ahmadinejad: Iranul nu are nevoie de bomba atomică

Mahmoud Ahmadinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un discurs susţinut la Universitatea Benin, luni dimineaţa, Ahmadinejad a calificat energia nucleară drept un "dar divin" ce oferă energie electrică la un preţ abordabil.

"Ei acuză Iranul, la fel ca pe toate naţiunile care încearcă să iasă rapid de sub dominaţia actuală", a declarat preşedintele iranian.

"Nu avem nevoie de bomba atomică", a continuat el. "De altfel, nu bomba atomică este cea care ameninţă lumea, ci morala şi cultura occidentală aflate în pierdere de valori", a adăugat Ahmadinejad.

Puteri occidentale şi Israelul suspectează Teheranul că ascunde un program militar vizând fabricarea bombei atomice sub activităţi militare civile.

Teheranul dezminte acest lucru, afirmând că dezvoltă programul doar în scopuri energetice şi medicale.

Ahmadinejad, sosit în Benin duminică seara, urmează să părăsească Cotonou luni, cu direcţia Niger, unul dintre cei mai importanţi producători mondiali de uraniu.

Iranul are nevoie de uraniu pentru programul său nuclear, iar Nigerul a criticat recent un parteneriat istoric "foarte dezechilibrat" cu Franţa, fostă putere colonială. Grupul francez Areva exploatează uraniu de peste 40 de ani în nordul acestei ţări.

Uraniul nigerian este destinat exportului, prin porturile benineze, dar ministrul beninez de Externe a insistat asupra faptului că nu se va discuta despre uraniu în cursul vizitei lui Ahmadinejad.

Potrivit autorităţilor benineze, discuţiile dintre Iran şi Benin vizează agricultura, educaţia şi energia.

Ahmadinejad îşi încheie turneul în Africa de vest cu o vizită în Ghana, marţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici