Al-Qaida ameninţă că va ataca Marea Britanie. Extrădarea unui islamist în Iordania"va deschide poarta Răului"

Reţeaua teroristă Al-Qaida a ameninţat că va ataca Marea Britanie dacă Londra îl va extrăda pe islamistul Abu Qatada în Iordania, afirmând că acest lucru "va deschide poarta Răului" pentru autorităţile britanice.

291 afișări
Imaginea articolului Al-Qaida ameninţă că va ataca Marea Britanie. Extrădarea unui islamist în Iordania"va deschide poarta Răului"

Abu Qatada (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avertizăm Guvernul britanic să nu îl extrădeze pe şeicul Abu Qatada în Iordania", se arată într-un comunicat semnat "Al-Qauda - Comandamentul general", postat marţi pe site-uri islamiste.

Dacă Guvernul britanic îl va extrăda pe Abu Qatada "sub indiferent ce pretext, (Executivul) va deschide poarta Răului pentru el însuşi şi pentru cetăţenii săi prezenţi oriunde, ori poate opta să evite acest lucru", continuă Al-Qaida.

Reţeaua teroristă îndeamnă Londra să "acţioneze cu raţiune şi înţelepciune (...) pentru a nu regreta" consecinţele unei asemenea măsuri.

Marea Britanie încearcă să găsească o modalitate prin care să se debaraseze de acest islamist, considerat pentru o perioadă drept liderul spiritual Al-Qaida în Europa.

Acest cetăţean iordanian în vârstă de 51 de ani, care şi-a petrecut mare parte din ultimii şase ani la închisoare în Marea Britanie deşi împotriva sa nu au fost formulate acuzaţii, a fost eliberat condiţionat pe 13 februarie. El ar putea fi eliberat definitiv în următoarele trei luni.

La începutul lui martie, ministrul britanic de Interne Theresa May a avut o întâlnire cu omologul său iordanian pe tema cazului lui Qatada, pe care Londra vrea să îl expulzeze în ţara sa de origine.

Pe 15 februarie, Guvernul iordanian i-a oferit asigurări lui James Brokenshire, un secretar de stat britanic însărcinat cu Securitatea, în cursul unei vizite în această ţară, că Abu Qatada va fi judecat "în mod echitabil' în cazul în care se întoarce în ţară.

În comunicatul său, Al-Qaida a propus ca Abu Qatada să poată să aleagă o ţară care să îl găzduiască din rândul celor afectate de "primăvara arabă", care se confruntă cu o amplificare a mişcărilor islamiste. Aceasta a adăugat că islamistul "nu are nicio legătură organizaţională cu Al-Qaida".

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a blocat în ianuarie extrădare lui Abu Qatada, condamnat în 1998, în absenţă, la 15 ani de muncă forţată pentru pregătirea unor atentate, motivând că împotriva sa ar putea fi utilizate unele probe obţinute sub tortută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici