Alegeri prezidenţiale SUA 2016: Ted Cruz obţine o victorie în caucusurile republicane din Iowa. Clinton, la egalitate cu Sanders

Senatorul Ted Cruz din Texas a obţinut o victorie în caucusurile republicane din Iowa, în primul scrutin pentru obţinerea învestiturii partidului său în vederea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, relatează BBC News online. Hillary Clinton şi Bernie Sanders se află practic la egalitate.

8188 afișări
Imaginea articolului Alegeri prezidenţiale SUA 2016: Ted Cruz obţine o victorie în caucusurile republicane din Iowa. Clinton, la egalitate cu Sanders

Ted Cruz obţine o victorie în caucusurile republicane din Iowa (Imagine: AP/ Mediafax Foto)

Clinton, la egalitate cu Sanders în urma "caucusului" din Iowa 

"Caucusurile" din Iowa reprezintă, tradiţional, de aproximativ 40 de ani, prima etapă a procesului de selectare a candidaţilor marilor partide în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Iowa va trimite la convenţiile partidelor, în iulie, 44 de delegaţi democraţi şi 30 de delegaţi republicani.

Cu un scor de 28%, Ted Cruz îl devansează în mod clar pe miliardarul Donald Trump (24%), urmat de aproape de către senatorul Marco Rubio din Florida (23%). Pe poziţia a patra se clasează Ben Carson cu 9%. Ceilalţi candidaţi - printre care şi Jeb Bush, fratele fostului preşedinte George W. Bush - se află mult în urmă, cu mai puţin de 5%.

Unul dintre pretendenţii la învestitura republicană, Mike Huckabee, în vârstă de 60 de ani, a anunţat că se va retrage din cursă. Cel care, în 2008, a creat o surpriză şi a obţinut o victorie în caucusul republican din Iowa, a obţinut luni doar 2%.

"Această (luni) seara reprezintă victoria conservatrilor curajoşi din Iowa şi a acestei întregi naţiuni măreţe", a declarat Ted Cruz, în vârstă de 45 de ani, într-un discurs de peste o jumătate de oră, în care şi-a revendicat victoria. Susţinut de creştini evanghelişti, el i-a mulţumit lui Dumnezeu şi a subliniat că rezultatele demonstrează faptul că nominalizatul republicanilor nu va fi ales de către presă şi nici de establishmentul de la Washington.

Candidatul democrat O'Malley se retrage

Donald Trump, în vârstă de 69 de ani, l-a felicitat pe Ted Cruz şi a spus că se aşteaptă totuşi să obţină învestitura republicană.

"Sunt onorat, cu adevărat onorat", le-a spus el susţinătorilor săi referindu-se la locul doi şi declarându-se nerăbdător să ia parte a următoarea etapă a alegerilor primare, pe 9 februarie, în statul New Hampshire, unde sondajele îl plasează pe primul loc.

Situaţia este mult mai puţin clară în tabăra democrată în care, după numărarea aproape tuturor buletinelor de vot, fostul secretar de Stat Hillary Clinton se clasează prima, dar cu un scor de 49.8% la 49,6%, faţă de Bernie Sanders - reprezentantul aripii stângi a Partidului Democrat.

Sanders, în vârstă de 74 de ani, s-a declarat copleştit de rezultat, o "cvasiegalitate" cu adversara sa.

"Acum nouă luni, (când) am venit în acest frumos stat, nu aveam structură politică, bani, recunoaştere (...)", a spus el.

Al treilea pretendent democrat, un fost guvernator al statului Maryland, Martin O'Malley, în vârstă de 53 de ani, a obţinut doar 0,6% din voturi şi şi-a suspendat campania. Retragerea sa lasă în cursă doi pretendenţi la fotoliul de la Casa Albă: Clinton şi Sanders.

Ted Cruz obţine o victorie în caucusurile republicane din Iowa

"Această (luni) seara reprezintă o victorie pentru conservatorii curajoşi", a declarat el în aplauzele asistenţei, criticând dur Washingtonul, grupurile de lobby şi presa.

Cruz a obţinut 28% din voturile republicanilor, înfrângându-şi rivalul, pe fostul favorit Donald Trump, dar şi pe Marco Rubio.

Numărarea voturilor în tabăra democrată continua, iar unele publicaţii americane au anunţat deja "egalitate".

După numărarea a 95% din voturi, favorita Hillary Clinton şi "democratul socialist" cum îşi spune senatorul din Vermont, Bernie Sanders, în vârstă de 74 de ani, erau la o distanţă de mai puţin de un procent.

Clinton s-a adresat susţinătorilor ei, dar fără să revendice în mod explicit o victorie.

Sanders, care a vorbit la scurt timp după aceea, a declarat că "rezultatele sunt necunescute încă, dar se pare că suntem la egalitate".

Tabăra republicană a fost scutită de o asemnea ambiguitate. Cruz a obţinut o victorie triumfală, după lunile pe care le-a petrecut străbătând statul pentru a-i mobiliza pe conservatorii şi liderii evanghelici influenţi care-l susţin.

Senatorul în vârstă de 45 de ani, considerat un adevărat "ghimpe" în coasta partidului său, îşi savura victoria pe muzică country, la mitingul său de la Des Moines.

"Iowa a transmis mesajul că nominalizatul republican şi viitorul preşedinte al Statelor Unite nu va fi ales de către presă, nu va fi ales de către establishmentul de la Washington", a declarat el.

"Această (marţi) seara reprezintă o victorie pentru conservatorii curajoşi din întregul (stat) Iowa şi din toată această naţiune măreaţă", a adăugat el.

Trump l-a felicitat pe senatorul din Texas şi a spus că este "onorat" de poziţia secundă.

Rubio, care a luptat să câştige teren în ultimele luni, a obţinut un rezultat cu mult mai bun decât se aştepta, şi s-a clasat al treilea - cu doar un punct procentual în urma lui Trup.

Între timp, doi candidaţi părăsesc cursa.

Surse apropiate democratului Martin O'Malley, un fost guvernator al statului Maryland, au declarat pentru BBC că acesta îşi va suspenda campania, iar în cursa democrată vor mai rămâne doar doi candidaţi.

În tabăra republicanilor, Mike Huckabee, un fost guvernator al statului Arkansas, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că îşi va suspenda campania.

În Iowa este folosit un sistem electoral neobişnuit, numit "caucus". Oamenii se adună în case private, şcoli şi alte clădiri publici în tot statul.

Alegătorii democraţi se împart în grupuri, în funcţie de candidatul preferat, în timp ce caucusurile republicane seamănă mai degrabă cu un scrutin tradiţional.

În următoarele luni, celelalte 49 de state şi teritoriile americane vor vota candidatul partidului în alegerile prezidenţiale.

Câte un singur candidat la preşedinţie din partea fiecărui partid urmează să se contureze către vară.În noiembrie, americanii îşi vor alege viitorul preşedinte. El sau ea va prelua funcţia în ianuarie 2017.

Rubio îşi sărbătoreşte rezultatul din Iowa şi anunţă că se concentrează asupra New Hampshire

Marco Rubio îşi sărbătoreşte al treilea loc în caucusurile din Iowa din cursa republicană pentru preşedinţie, în care senatorul din Florida a obţinut o poziţie semnificativ mai bună decât sugerau sondajele de opinie, relatează DPA în pagina electronică.

"Atunci când voi fi nominalizatul nostru, vom unifica acest partid şi vom unifica mişcarea conservatoare", a declarat el într-un discurs pasional susţinut în faţa susţinătorilor din Iowa.

El a promis să extindă interesul partidului conservator faţă de persoanele care se confruntă cu dificultăţi economice şi "să le aducă de partea" conservatorilor.

El le-a mulţumit susţinătorilor din Iowa, care "au dat telefoane şi au bătut la uşi" pentru a-l ajuta să obţină 23% din voturi.

Rubio a anunţat că-şi concentrează atenţia asupra alegerilor primare de săptămâna viitoare din New Hampshire. "New Hampshire, ne vom vedea de dimineaţă", a spus Rubio.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici