ALEGERILE DIN SUA: Barack Obama şi Mitt Romney se pregătesc de prima dezbatere televizată sub tensiune

Preşedintele american Barack Obama şi adversarul său republican Mitt Romney se înfruntă miercuri seara în prima dintre cele trei dezbateri prezidenţiale la Denver (Colorado, vest), un test de personalitate urmărit de către zeci de milioane de americani.

450 afișări
Imaginea articolului ALEGERILE DIN SUA: Barack Obama şi Mitt Romney se pregătesc de prima dezbatere televizată sub tensiune

Barack Obama şi Mitt Romney (Imagine: Mitt Romney/Mediafax Foto)

Barack Obama va intra pe scenă de pe o poziţie de forţă, cu un avans clar în sondaje. Ultimul sondaj al institutului de cercetare Gallup i-a acordat 50 la sută din intenţiile de vot faţă de 44 la sută pentru Mitt Romney, o diferenţă mai mare decât marja de eroare.

Pentru Mitt Romney, întâlnirea, care va fi difuzată pe toate canalele americane, oferă o ocazie excepţională pentru a inversa tendinţa, cu mai puţin de cinci săptămâni înainte de scrutinul din 6 noiembrie.

Economia şi locurile de muncă vor constitui subiectele principale ale întâlnirii de 90 de minute, care va începe la ora locală 19.00 (04.00, ora României, joi). Peste 50 de milioane de telespectatori ar trebui s-o urmărească.

"Nu ne putem permite alţi patru ani ca cei care au trecut", este formula centrală a lui Mitt Romney, enunţată luni în timpul unui ultim discurs susţinut înainte de a se retrage într-un hotel din centrul oraşului Denver pentru a se pregăti de duel.

Argumentul incompetenţei preşedintelui în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă a piedut din forţă în ultimele luni, în pofida unei rate ridicate a şomajului, la 8,1 la sută în august, dar care s-a diminuat mult de la vârful crizei în mai multe state-cheie, precum Ohio (nord).

Prin urmare, Mitt Romney şi-a concentrat de câteva zile atacurile asupra politicii externe a lui Barack Obama, acuzat de pasivitate faţă de recentele manifestaţii antiamericane în lumea arabă sau în privinţa dosarului nuclear iranian.

Preşedintele, orator mai iscusit în marile discursuri decât în confruntările faţă în faţă, a petrecut zilele de luni şi marţi într-un hotel din Nevada (vest) pentru a-şi reîmprospăta abilităţile de dezbatere, exersate pentru ultima dată în octombrie 2008 înaintea alegerii sale în detrimentul lui John McCain.

Fără îndoială că va exploata înregistrarea video cu camera ascunsă, filmată în mai şi difuzată în septembrie, în care Mitt Romney le declară donatorilor campaniei sale că "nu se va preocupa" de cei 47 la sută dintre americani care nu plătesc impozite, calificându-i drept "victime" dependente de stat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici