Ambasadorul german la NATO speră într-o relansare a dialogului cu Rusia

Ambasadorul german la NATO Martin Erdmann, care a plecat săptămâna aceasta, după cei 15 ani petrecuţi la cartierul militar al blocului militar de la Bruxelles, în postul de ambasador în Turcia, afirmă că speră într-o relansare a dialogului cu Rusia, într-un interviu pentru DPA.

153 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul german la NATO speră într-o relansare a dialogului cu Rusia

Ambasadorul german la NATO speră într-o relansare a dialogului cu Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest interviu acordat DPA, Erdmann, în vârstă de 60 de ani, a vorbit despre rolul Germaniei în cadrul Alianţei militare cu 28 de state membre şi despre discuţiile în curs despre o posibilă revigorare a Consiliului NATO-Rusia, care era folosit până de curând ca forum de discuţii şi cooperare la nivel politic.

Rolul Germaniei în cadrul NATO "s-a schimbat în măsura în care, astăzi, suntem, prin forţele noastre armate, coloana vertebrală a măsurilor din cadrul aşa-numitului Plan de Pregătire pentru Acţiune (Readiness Action Plan), o asigurare oferită partenerilor noştri din nord-estul Alianţei", a declarat ambasadorul, adăugând că, prin acest rol, Germania "şi-a asumat o sarcină crucială în cadrul Alianţei" Nord-Atlantice.

Erdmann răspunde, la o întrebare a agenţiei germane în acest sens, că înţelege criticile la adresa NATO din regiune, potrivit cărora se aude prea mult zăngănit de arme, Rusia este provocată în mod nenecesar cu exerciţii în statele din estul blocului şi că Alianţa se foloseşte de criză pentru a-şi extinde puterea.

"Este ca mersul pe sârmă", a apreciat ambasadorul, precizând că, potrivit declaraţiei Summitului NATO din Ţara Galilor, "pe de o parte este necesar să planificăm şi să desfăşurăm măsuri de asigurare din perspectiva apărării colective, iar pe de altă parte să menţinem dialogul cu Rusia".

"În ceea ce priveşte a doua parte a ecuaţiei, nu am ajuns încă în punctul în care vrem să ajungem, şi anume să reintrăm în dialog cu Rusia", subliniază el.

Întrebat de ce, Erdmann răspunde că "există opinii diferite în Alianţă cu privire la Consiliul NATO-Rusia ca forum de dialog".

Întrebat, mai departe, dacă Germania susţine reluarea dialogului cu Rusia, el răspunde că "răspunsul este clar; da", dar adaugă că "nu există un consens asupra acestui lucru în Alianţă la acest moment".

Însă lucrurile se mişcă, afirmă el, deoarece această lipsă de dialog cu Rusia este percepută în prezent, de către mulţi, inclusiv în NATO precizează ambasadorul, ca o "povară".

"Suntem orientaţi în mod prea dezechilibrat către măsurile de asigurare", apreciază ambasadorul Germaniei la NATO, adăugând că, în opinia sa, "tot mai multe state înţeleg că este mai bine să reintrăm în dialog cu Rusia".

O schimbare de politică depinde "foarte mult", în opinia lui Erdman, atât de comportamentul Rusiei în privinţa susţinerii separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, cât şi de respectarea foii de parcurs stabilite prin procesul de la Minsk, "dar şi de alte activităţi ale Rusiei în regiune" spune el, evocând anexarea Crimeei, în nordul Mării Negre, conflictul din Abhazia şi Osetia de Sud, în estul Mării Negre, dar şi conflictele îngheţate din regiunea separatistă moldoveană Transnistria şi din Nagorno-Karabah.

"În toate aceste conflicte, Rusia joacă un rol crucial. Iar întrebarea este: cum se va purta Rusia în viitor faţă de aceste conflicte", conchide Martin Erdmann.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici