Analiză CNN: Boris Johnson a câştigat alegerile, însă ar putea avea probleme în menţinerea Marii Britanii unite: „O bombă constituţională cu ceas"

Partidul Conservator al premierului britanic Boris Johnson a câştigat alegerile din Marea Britanie, acesta a scăzut în sondaje în Scoţia, ceea ce ar putea reprezenta „o bombă constituţională cu ceas”, relatează site-ul postului CNN.

4140 afișări
Imaginea articolului Analiză CNN: Boris Johnson a câştigat alegerile, însă ar putea avea probleme în menţinerea Marii Britanii unite: „O bombă constituţională cu ceas"

Sursă foto: Profimedia

Boris Johnson şi premierul scoţian Nicola Sturgeon, liderul Partidului Naţional Scoţian, care a informat deja că va cere un referendum pentru independenţă, sunt pe punctul de a intra conflict.

Acest lucru se datorează faptului că majoritatea obţinută de Partidul Conservator reprezintă acum o certitudine, iar Scoţia refuză să iasă din Uniunea Europeană.

"Boris Johnson are un mandat de a scoate Marea Britanie din UE. Trebuie să accepte că eu am un mandat pentru a oferi un viitor alternativ pentru Scoţia", a declarat recent Sturgeon.

Din punct de vedere politic, cele două arată diferit, ceea ce ar putea crea o presiune din partea Partidului Naţional Scoţian pentru a obţine un referendum prin care să îşi declare independenţa.

Boris Johnson a avertizat anterior că nu va oferi Scoţiei posibilitatea de a organiza un referendum pentru independenţă.

Pe de altă parte, mulţi unionişti din Irlanda de Nord consideră că înţelegerea negociată de premierul britanic reprezintă o "trădare" şi sunt de părere că aceasta va izola provincia de restul Marii Britanii.

Premierul britanic, Boris Johnson, i-a transmis vineri seară prim-ministrului scoţian, Nicola Sturgeon, că se opune unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, dar liderul de la Edinburgh a cerut respectarea dorinţei scoţienilor.

Partidul Naţional Scoţian (SNP) a obţinut 48 de locuri în Camera Comunelor, un fapt fără precedent. Majoritatea locuitorilor Scoţiei s-au pronunţat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană în referendumul britanic privind Brexit din 2016.

Scoţia a organizat în anul 2014 un referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie. Peste 55% dintre scoţieni s-au pronunţat atunci împotriva independenţei. În contextul Brexit, rezultatul ar putea fi acum în favoarea independenţei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici