ANALIZĂ: Coreea de Nord efectuează cel de al treilea test nuclear cu o bombă miniaturizată

Coreea de Nord a efectuat marţi al treilea test nuclear, de o putere mult superioară testelor anterioare şi cu un dispozitiv miniaturizat, potrivit Phenianului, un act de sfidare condamnat de către comunitatea internaţională.

675 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Coreea de Nord efectuează cel de al treilea test nuclear cu o bombă miniaturizată

ANALIZĂ: Coreea de Nord efectuează cel de al treilea test nuclear cu o bombă miniaturizată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Al treilea test nuclear a fost efectuat cu succes", a anunţat agenţia oficială KCNA. "Acest test nuclear de nivel înalt a avut, spre deosebire de cele din trecut, o putere explozivă mai mare şi a utilizat un dispozitiv miniaturizat şi mai uşor", a adăugat agenţia.

Ban Ki-moon a condamnat testul, pe care l-a calificat drept "profund destabilizator". "Este o încălcare clară şi gravă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate", a declarat secretarul general al ONU, potrivit purtătorului de cuvânt Martin Nesirky.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă la ora locală 9.00 (16.00, ora României), cu scopul de a examina modul de a reacţiona faţă de acest test, care contravine unor rezoluţii ONU.

Vecinii Coreei de Nord, Japonia şi Coreea de Sud, au criticat, de asemenea, în mod dur acţiunea Phenianului.

Un diplomat ONU a apreciat, sub protecţia anonimatului, că gestul nord-coreenilor este "o adevărată sfidare la adresa chinezilor". Beijingul, singurul mare aliat al Phenianului, l-a îndemnat pe vecinul său comunist să nu efectueze al treilea test nuclear.

Potrivit acestui diplomat, Beijingul, Moscova şi Washingtonul s-au concertat de câteva zile şi "se vor înţelege rapid asupra faptului că se impune o acţiune fermă".

Utilizarea unui dispozitiv miniaturizat reprezintă o sursă de îngrijorare pentru puterile internaţionale, deorece sugerează că Phenianul stăpâneşte, de acum, delicata tehnologie ce permite fabricarea unei bombe suficient de mici pentru a fi instalată într-o ogivă.

Până acum, exista o incertitudine cu privire la capacitatea regimului comunist de a dezvolta un focos nuclear pentru o rachetă cu rază lungă de acţiune.

În cazul în care Phenianul a reuşit, într-adevăr, să creeze o bombă miniaturizată, datele problemei se schimbă radical. Cu atât mai mult cu cât nord-coreenii au reuşit, la începutul lui decembrie, să lanseze în spaţiu o rachetă cu rază lungă de acţiune, un progres semnificativ în cadrul tehnologiei lor balistice.

Ministerul sud-coreean al Apărării estimează la şase-şapte kilotone puterea exploziei de marţi, faţă de numai o kilotonă în cazul testului din 2006 şi între două şi şase în cazul celui din 2009.

Bomba atomică utilizată de americani la Hiroshima avea 15 kilotone.

În opinia Organizaţiei Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO), cu sediul la Viena, testul Phenianului constituie "o ameninţare clară" la adresa securităţii internaţionale.

Coreea de Nord a precizat că a efectuat acest test "în cadrul unor măsuri vizând să protejeze securitatea naţională şi suveranitatea (sa) împotriva ostilităţii continue a Statelor Unite, care au încălcat dreptul (nord-coreenilor) de a efectua lansări paşnice de sateliţi", potrivit unui comunicat KCNA.

Agenţiile de supraveghere a activităţii seismice în regiune au detectat, toate, un "seism aritificial", marţi dimineaţa, în nord-estul ţării.

Cutremurul, a cărui magnitudine a fost estimată între 4,9 şi 5,1, s-a produs la ora locală 11.57 (4.57, ora României), iar epicentrul său s-a situat în regiunea Kilju (nord-est), unde se află instalaţia Punggye-ri, utilizată de către nord-coreeni pentru teste nucleare. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici